Minden tisztségét és posztját bukta Szájer, de milliókat kap még így is /  MTI- Koszticsák SzilárdMinden tisztségét és posztját bukta Szájer, de milliókat kap még így is / MTI- Koszticsák Szilárd

Blikk Kozák Ivánújságíró

Egy hét alatt vesztett el szinte mindent Szájer József: az állását, a párttagságát, a különböző titulusait, és persze, a politikusi hitelességén és az emberi méltóságán is csorba esett.

Legelőször, múlt vasárnap európai parlamenti képviselői tisztségéről mondott le, bár akkor még kevesen értették, hogy miért. 16 éves európai karrier ért ezzel véget, hiszen Szájer Magyarország EU-csatlakozásának kezdetétől, 2004-től tagja volt a brüsszeli parlamentnek.

(A legfrissebb hírek itt)

Kedden derült ki lemondásának igazi oka, miszerint a koronavírus elleni korlátozásokat megsértve péntek este orgián vett részt egy brüsszeli lakásban, majd az ablakon át, az ereszcsatornán leereszkedve próbált kereket oldani a kiérkező rendőrök elől, akik aztán drogot is találtak a táskájában. Másnap estére Szájer kilépett a Fideszből, melynek alapító tagja volt, lemondott soproni díszpolgári címéről, majd mára a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumi posztjáról is távozott.

Mindez nem jelenti azt, hogy Szájer Józsefnek anyagi értelemben szűkölködnie kellene. Brüsszeli fizetése még a kinti adózás után is havi 2,5 millió forintra rúgott, ráadásul ezt egy darabig még lemondása ellenére sem kell nélkülöznie. Az EP rendelkezései szerint ugyanis minden távozó képviselő jogosult úgynevezett „mandátum végével járó juttatásra”. Ez minden, a parlamentben töltött év után plusz egy havi fizetéssel jár, ami Szájer esetében nem kevesebb, mint 40 millió forint.

– A juttatás minden képviselőnek jár, függetlenül attól, milyen okból ért véget a képviselői megbízatás  közölte a Blikk-kel Sanne De Ryck, az EP sajtóreferense. Elárulta azt is, hogy a képviselők nem kapják meg automatikusan, hanem be kell jelenteniük rá az igényüket legkésőbb a mandátum lejárta után 3 hónappal.

– Ha az igényüket jelzik, a juttatást külön elbírálás nélkül megkapják – mondta a sajtóreferens.