A Beitar Jeruzsálem új résztulajdonosa szerint a klub ajtaja nyitva áll az arab játékosok előtt is
izr

ujkelet.live

A Beitar Jeruzsálem izraeli futballklubban részesedést szerző sejk kijelentette, hogy nyitottak az iránt, hogy arab játékosokkal bővüljön a csapat.

Egy sajtótájékoztatón a klubbal kapcsolatos terveire vonatkozó kérdésre Hamad bin Khalifa Al Nahyan sejk azt válaszolta az AP szerint, hogy „nyitva áll az ajtó” minden játékos előtt, vallástól és származástól függetlenül, és példát akar mutatni arra, hogy a zsidók és a muzulmánok együtt tudnak dolgozni.

A rasszista rajongóiról ismert Beitar Jeruzsálem hétfőn közölte, hogy a sejk megvette a klub felét.

„Történelmi és izgalmas nap a Beitar Jeruzsálem számára. Ma délután (hétfőn) partnerségi megállapodás aláírására került sor Mose Hogeg és Hamad bin Khalifa Al Nahyan sejk között” olvasható a csapat weboldalán közzétett bejelentésben.

 

A megállapodás az országok között szeptemberben aláírt normalizációs megállapodás egyik újabb gyümölcse.

„A sejk, akit az Egyesült Arab Emírségek egyik legelismertebb emberének tartanak, és a királyi család tagja, hosszas tárgyalások után megszerezte a klub tulajdonjogának mintegy 50 százalékát, kötelezettséget vállalva a következő tíz évben több mint 300 millió sékel összegű befektetésre.”

A klub kasszájába kerülő pénzt elsősorban az infrastruktúra, az ifjúság és a potenciális játékosok fejlesztési célú befektetéseire fordítják. A csoport számára új igazgatóságot is alakítanak, melyben helyet kap a sejk fia, Muhammad bin Hamed bin Khalifa.

„Hanuka előestéjén a Beitar menórája új és különösen izgalmas fényben világít. Együtt vonulunk a klubba az együttélés, az eredmények és a testvériség új napjaiba klubunkért és közösségünkért, valamint az izraeli sportért” – mondta Mose Hogeg tulajdonos percekkel az aláírás után.

„Izgatott vagyok, hogy egy ilyen dicsőséges klub partnere lehetek, mint hallottam róla, és egy ilyen városban, Izrael fővárosában és a világ egyik legszentebb városában. Sokat hallottam a klubban zajló változásról és a dolgok menetéről, és örömmel veszek részt ebben” – nyilatkozta Hamad bin Khalifa al-Nahian sejk. „Szemeink előtt látjuk a népek közötti béke és a testvériség gyümölcsének fenomenális eredményét, és a gyakorlatban egy új módszert vázolunk fel a sport által a szívek egyesítésére a népek között. Összeállítunk egy olyan csapatot, amely a lehető legmagasabbra és a legmesszebbre törekszik abból a vágyból, hogy a Beitar Jeruzsálem elérje a futball legmagasabb fokát. Ja’allah Beitar!”

A Beitar, Izrael egyik legjobb futballcsapata, régóta ismert arabellenes és muszlimellenes nézeteiről, és az egyetlen olyan klub az izraeli bajnokságban, amelynek soha nem volt izraeli arab muszlim játékosa.

2005-ben a klub szélsőjobbos szurkoló csoportja, a La Familia tiltakozásának adott hangot azon jelentések miatt, amelyek szerint a Beitar leszerződtetheti Abbász Szuant, a Bnei Szakhnin izraeli-arab játékosát. Amikor az Írország elleni világbajnoki selejtező mérkőzésén fontos gólt szerzett Izrael számára, a Beitar hívei tiltakozásul „Abbász Szuan, te nem képviselsz minket” szövegű transzparenst tartottak.

2019-ben a La Familia követelte, hogy a klub új szerzeménye, Ali Mohamed – egy nigeri keresztény – változtassa meg a nevét, mivel a Mohamed „túl muszlimnak” hangzik, arra késztve a klub tulajdonosát, hogy perrel fenyegesse a rajongókat.