Milyen az, ha összeköltözik a posta és a bank  – a  lakosság nem fogadta kitörő örömmel

A következő cikk mélységesen emlékeztet a legendás postabank indulására …..

Kovács Gábor

2020.12.08. 11:27

Még csak tesztjelleggel, de már működnek az első egyesített posta- és takarékfiókok. A kiszervezés a Posta részéről racionális döntés, az OTP-rivális Takarék-csoportnak pedig komoly versenyelőny lehet majd.

Magyarországon rendszeresen államtitkárok, országgyűlési képviselők adnak át ünnepélyes keretek közt akár földutakat is. Olyan azonban még nem volt, hogy valaminek a bezárását egy miniszter és két nagyvállalat vezérigazgatója ünnepelje a helyszínen. Eddig. Mager Andrea állami vagyonért felelős tárca nélküli miniszter, Vida József Takarék-vezérigazgató és Schamschula György Posta-vezérigazgató persze hivatalosan nem azért mentek a Bács-Kiskun megyei Csengődre, hogy a postahivatalt bezárják, hanem hogy megnyissák az első, közösen üzemeltetett postai és takarékbanki fiókot. Valójában azonban nem nyitottak meg semmit, a takarékfiók ugyanis már nyitva volt. Annyi történt, hogy – szó szerint – lerántották a leplet a fiók bejárata fölé csavarozott „Posta” tábláról.

A csengődieknek tehát immár nem a bezárt postahivatalba, hanem a takarékfiókba kell menniük, ha levelet akarnak feladni. A lakosokat nem hatotta meg a vezérigazgatókkal megtámogatott kormánytag, az átalakítást enyhén szólva nem fogadták kitörő örömmel. Panaszkodtak a takarékbanki dolgozók hozzá nem értésére, udvariatlanságára, a fiók zsúfoltságára, rossz elrendezésére. És arra, hogy a fejük fölött döntöttek az egészről.

Néhányan a tettek mezejére léptek, és aláírásgyűjtésbe kezdtek a postahivatal megmentéséért. A két cég kimondottan kérte mind az önkormányzat, mind a lakók visszajelzéseit, de előzetesen se a polgármester, se a lakók véleményét nem kérték ki. Persze ezt nem is muszáj megtenniük. Azért a lépést bejelenthették volna korábban, kommunikálhatták volna jobban, „ez így egy kicsit szerencsétlenül jött ki” – véli Pivarcsi Csaba polgármester.