Legény rengeteg cigivel a csomagtartójában akart bejönni az ukrán határon egy diplomata útlevéllel /  Fotó: YoutubeLegény rengeteg cigivel a csomagtartójában akart bejönni az ukrán határon egy diplomata útlevéllel / Fotó: Youtube

Cigarettát akart átcsempészni a határon, nem is keveset Legény Zsolt, az MSZP volt országgyűlési képviselője, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöke és az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának egykori elnöke a párt honlapja szerint. Igaz, csütörtök este az MSZP közleményben közölte, hogy Legény minden tisztségéről lemondott a bukta után.

Úgy látszik, ez az időszak a politikusi bukták ideje is: Szájer ereszes mutatványa után itt a szocialista verzió, ám az északkeleti régió „hagyományainak” megfelelő: Legény cigicsempészetben utazott.

(A legfrissebb hírek itt)

A 42 éves férfi diplomata-útlevéllel fedezte magát, de ez ezúttal kevés volt. Kocsija csomagtartója tele volt csempészcigivel, nem is kevéssel:

A Beregsurány–Luzsanka határátkelőnél, az ukrán oldalon kapták el a csempész-politikust: a határőröknek az szúrt szemet, hogy Legény diplomata-útlevelet mutatott fel, de nem volt a kocsiján diplomáciai rendszám – írja a Telex az ukrán Jevropejszka Pravda alapján.

Kérték, hogy nyissa ki az autót, de Legény diplomáciai védettségére hivatkozott. Erre a határőrök kihívták a magyar konzulátus képviselőit, majd az ő jelenlétében nyitották fel a csomagtartót, ahol megtalálták a csempészárut.

Legény lemondott, még tegnap este ezt közölte az MSZP:

„Az ukrán hatóságok a mai napon Ukrajnában tetten érték cigarettacsempészés közben Legény Zsoltot. Legény Zsolt ma este lemondott minden párttisztségéről és kilépett az MSZP-ből. Diplomata-útlevele azonnali visszavonását kezdeményeztük.”

Tekintettel arra, hogy milyen a viszony mostanában Ukrajna és Magyarország között, a volt szocialista Legény tette nem éppen olyan, ami majd pozitívabb irányba terelheti az ügyeket, pláne, hogy magyar diplomáciai útlevéllel vitte véghez a csempészakciót.

Mindehhez annyit tennék hozzá, hogy úgy  a kétezertizes évek elején a megyei kórházban feküdtem.  A VIP szobában, Legény Zsolt képviselő úrral. Arra határozottan emlékszem, hogy elégedetlen volt a kórházi ellátással. Talán először lehetett ilyen egészségügyi intézményben. Hiába VIP szoba volt, amelyet a Bosch finanszirozott sokban nem különbözött a többi kórteremtől. Képviselő úr azt hitte, hogy itt léteznek olyan úgynevezett szállodai szolgáltatások, törölköző, hálóköntös sé fogkrém. Hát nem. Sőt még a vécépapirt is be kellett hozatnia. Végül is az volt a véleményem, a kialakult, hogy a parlamentben ülők nem nagyon ismerik a hazai egészségügy belső körülményeit. Különben Zsolt szimpatikus fiatalember, kár hogy ilyen hülyeséggel elkaszálta a karrierjét. Előre látom, hogy ebből még óriási kampány lesz a jobboldalon. Zsolt készüljön fel a karaktergyilkossági kisérletére is.

S ha már ez a diplomata útlevél szóba került.  Tökéletesen ismerem miként lehet – nem egyszerá, csak jó kormányzati kapcsolatok révén – szolgálati vagy diplomata útlevélhez jutni. Van egy idevonatkozó törvény, rendelet, de ezt soha nem vették olyan szigórúan.  Szóva el lehetett intézni, megfelelő indokkal. Ám van ezeknek egy előfeltétele, az információs hivatalnál meg kell rendelni az igénylő C tipusu átvilágítását. Ami azzal kezdődik, hogy egy csaknem negyven oldalas kérdőivet kell kiállítani.  Mivel többször átestem ezen teljes sikerrel, tudom a kérdéséeket – azt is be kell irni, melyik bankban mennyi pénzem van forintban és valutában. Azt is firtatják, hogy milyen a nemi identitásom vannak e bizar szokásaim a szexuális kapcsolatokban. S külön egy üres oldal van arra, hogy összeirjuk, számbavegyük  a házasságon kivüli szexuális kapcsolatainkat, nőkkel vagy férfiakkal és az illetők nevét is megkérik.  Majd utánajárnak, diszkréten és tapintatosan, ahogy illik, de utána még a munkatársaimtól is kikérték a véleményüket rólam. Emléksze az ügyintéző tisztre aki nem tudta, hogy mi célból rendelték meg az átvilágítást, s találomra ment a kollégákhoz, hogy árulják el mit is tudnak rólam. Ismét köszönöm nekik, csupa jót mondtak. Bizonyára nem volt könnyű dolguk nekik se. Mivel ebben az ügyintézésben elég járatos voltam már, az egyik főnököm , akinek nem volt erőssége a humorérzék – megkért, kisérjem el a hivatalba.  Ott viccesen megkérdeztem, hogy az úgynevezett külső nemi kapcsolatok listájához be lehet e illeszteni egy pótlapot, mert a főnököm senkit nem szeretne kihagyni. Az ügyintéző hölgy értette a tréfát, a főnököm viszont alaposan kiakadt. Hiába mondogattam egy ilyent poént sose hagynék ki, na meg tudom én amit ő is tud….

Legközelebb azt is elmesélem micsoda előnye lehet egy ilyen szolgálati útlevélnek.