Mélységesen felháborít és elszomorít” – sokan kiakadtak azon, hogy nem lehet fogadott orvossal szülni a debreceni Szülészeti Klinikán

Óriási vita robbant ki az intézmény Facebook-oldalán a döntés miatt. Sokak szerint nagyon kiszúrnak ezzel a kismamákkal, míg több anyuka szerint fogadott orvos nélkül is lehet problémamentesen szülni.

Mint azt megírták , a debreceni Szülészeti Klinika kedden bejelentette, hogy amíg nem lesz egy átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer, addig megszüntetik a fogadott orvos és szülésznő rendszerét. Azt ígérték, amint rendeződik a hálapénz kérdése, ismét lehetőséget teremtenek arra, hogy a kismamák az általuk választott orvos segítségével szülhessenek.

 

 

Nem lehet orvost választani a szüléshez a debreceni Szülészeti Klinikán addig, amíg nem tisztázódik a hálapénz kérdése
Azt ígérik, amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, ismét lehetőséget teremtenek a fogadott orvossal történő szülésre.

A szülészeti klinika Facebook-oldalán hamar megszaporodtak a kommentek a tájékoztató bejegyzés alatt.

Sokan felháborodtak a döntés miatt, amivel szerintük nehéz helyzetbe hozzák a kismamákat, főleg azokat, akik mostanában szülnek.

“Ezt nagyon rossz ötletnek tartom! Eddig volt egy orvosod, aki mindent tudott a terhességedről, és nem papírból olvasta, hanem ő vizsgált. Most azt mondják, szüljön valaki egy olyan orvosnál, aki ránézett a papírjaidra, és még sose láttad! Hogy lehet így bizalmat szavazni neki? Nem akarok senkit megbántani, de azért hadd dönthesse már el az ember, kinek szavaz bizalmat!”

– írta egy hozzászóló, és hasonló véleményen vannak mások is.

hirdetés

“Egyáltalán nem értek ezzel a döntéssel egyet. Nem flancból fogadtam orvost, hanem mert problémás a terhességem. Szültem már orvos nélkül, köszönöm szépen, igazán klassz ellátást kaptam! Ha nincs a szülésznőm, szerintem a babával együtt meg is haltunk volna. A biztonságérzet számomra nagyon fontos, amit most ezzel a döntéssel elvettek….”

“Mélységesen felháborít és elszomorít ez a döntés vagy szabály, mindegy minek nevezzük! Ez egy kitolás a kismamákkal szemben! Ha valaki orvost fogad, akkor annak megvan az oka, és ez szabad akaratból történik. Azért fogad egy kismama orvost, mert annál az orvosnál érzi magát biztonságban testileg lelkileg ebben a kiszolgáltatott helyzetben, és vállalja az ezzel járó költségeket is! Egy kismamának fontos, hogy családbarát, biztonságos és jól felszerelt környezetben élje át a szülés minden pillanatát a saját fogadott orvosával és szülésznőjével! Én 100 km-t utaztam az orvosomhoz, mert ragaszkodtam hozzá illetve, hogy normális körülmények között szüljek! Ez 2 szer 9 hónap! És bármennyi pénzt megért volna de ragaszkodtam ehhez!”

“Borzasztó képmutatásnak érzem ezt a döntést. Ha nincs versenyhelyzet, mert nem engednek választani, mi ösztönzi az egészségügyi dolgozókat a magasabb színvonalú ellátásra? Ha fogadott orvos nélkül bekerülök a kórházba, főleg ha nem is tolok borítékot az aktuális ügyeletesnek, úgy kezelnek, mint egy darab rongyot. Ezzel a döntéssel a hálapénz nem szűnik meg, csak épp nem azért adja az ember, mert valakitől szolgáltatást vásárol, hanem hogy ne alázzák meg a kelleténél jobban. Értem én, hogy a többség, aki így szült, olyan buta, hogy kár neki bármit is mondani, udvariatlan, rossz a higiéniája, stb. De engem ne vegyenek ezekkel egy kalap alá! Azok az egészségügyi dolgozók, akik eddig ilyen “ügyfelekkel” dolgoztak, ebbe vannak belefásulva, hogyan fognak ebből kilépni? Egyszeri halandóként csak a boríték van a kezünkben, hogy jobb belátásra bírjuk őket. Most, hogy orvost sem választhatunk, még inkább elveszíti majd az összeg a hála jellegét, hiszen leginkább már az ember félelmében adja.”

“Nagyon nem kismamabarát döntés, főleg azokkal szemben, akik az elkövetkezendő hetekben szülnek. Főleg ha észreveszik, hogy ez nem fog működni, és a későbbiekben visszaállítják. Nem hiába fogadunk orvost, megbízunk benne, és tudják minden korelőzményünket. A jó orvosok a kismamák lelkét is ápolják. Köszönjük a reménytelenséget.”

“Ez nem kismamabarát döntés, és mesélhetnék egy-két orvosuk hozzáállásáról, az ég mentse meg, aki hozzájuk kerül majd.”

Többen azonban azt írják, fogadott orvos nélkül is lehet biztonságosan, problémamentesen szülni.

“Mindkét gyermekemet a Klinikán szültem… Fogadott orvos nélkül, remek orvosi és csecsemőgondozói, illetve gyermekorvosi ellátással. Én kértem, hogy ott szülhessek, és nem bántam meg!!!

Ha még lenne gyermekem, ma sem mennék máshová!”

“Most komolyan nem értem, miért kell fogadni orvost, de hát mindenki maga dönti el, akinek van sok, az megteheti. Én 2 gyermekemet szültem a Klinikán és nem fogadtam orvost, és ugyanúgy minden ellátást, odafigyelést megkaptam az orvostól boríték nélkül is! Ez egy divat már az anyák közt, hogy fizetik az orvosokat, fogadnak orvost.

“Én a Klinikán szültem, ügyeletes orvosnál, fogadott orvos nélkül, a sima állami ellátást igénybe véve terhesgondozásban: csak és kizárólag jót tudok mondani, elmondhatatlanul hálás vagyok a mai napig a teljes csapatnak. Szerintem mindenki szakmája kiválósága volt, akikkel én a szülés és a bent töltött 6 nap alatt kapcsolatba kerültem. A kapustól a legfelsőbb vezetésig mindenkiből sugárzott valami, amitől én a legnagyobb biztonságban éreztem magam végig.”

“Én 2 gyermeket szültem a klinikán fogadott orvos vagy szülésznő nélkül, így is tökéletes ellátást kaptam én és a gyermekeim is!”