Mit követett el az utolsó magyar halálraítélt?
pradlik györgy az utolsó hóhér 88

 

És mit érzett Magyarország utolsó hóhéra? Az utolsó halálbüntetések hóhérjáról és bírájáról is mesélünk.

Horváth Emese cikke

Már több mint huszonöt éve annak, hogy a Magyarországon alkotmány-ellenesnek nyilvánították a halálbüntetést. De vajon kit végeztek ki utoljára, és mit követett el? Mi a véleménye a halálbüntetés eltörléséről az utolsó hóhérnak, és mit érzett az utolsó halálos ítélet kimondása után a bíró? Összegyűjtöttünk minden érdekességet az utolsó halálbüntetések szereplőiről.

Az utolsó halálraítélt

Magyarországon az utolsó halálbüntetés végrehajtására 1988. július 14-én került sor. A 28 éves fiatalember, Vadász Ernő büntetett előéletű csavargó volt, aki különösen kegyetlen gyilkosságért került akasztófára.

Bűnöző társával 1986-ban egy decemberi napon Tiszacsege egyik utcáján lesbe állva várták az 53 éves Juhász Imrét. Pénzt akartak tőle rabolni, ezért leütötte, és fejbe rúgta a szerencsétlen embert. Miután a földre került a magatehetetlen férfi, tovább rugdosta és egy zacskóval fogta be a száját. A sors ironiája, hogy a férfinél nem találtak pénzt, csak fél liter pálinkát, így ezt vették el az áldozattól, illetve az öngyújtóját és a személyi igazolványát.

A szerencsétlen áldozat a helyszínen meghalt.

Vadász Ernőnek azonban ez nem volt elég. Társával betörtek egy másik férfi házába is, ahonnan 710 forint értékben loptak el ingóságokat. Utána pedig egy tiszacsegei kisvendéglőből is elloptak ötezer forintot és egy négyszáz forint értékű számológépet.

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 1988. január 12-én ítélte halálra Vadász Ernőt előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetet emberölés bűntette, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette és okirattal való visszaélés vétsége miatt. A Legfelsőbb Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősítette az emberölést és elutasították a kegyelmi kérelmet.

gallows-249833_640

Az utolsó magyar hóhér

Pradlik György 1976-ban újsághirdetés alapján jelentkezett börtönőrnek. A halálos ítéletek végrehajtását akkor kapta meg, amikor az addigi hóhér elhunyt. Nem bosszú vezérelte, amikor elvállalta, hanem a feladatának tekintette. Sőt büszke volt, hiszen nem lehetett akárki hóhér.

Visszaemlékezése szerint az első esete előtt nagyon stresszes volt. Nem tudott aludni, annyira izgult, hogy mindent jól csináljon.

Az akasztás folyamataA kötelet az elítélt nyakába tették, és áthúzták a másik végét, megszorítva a kivégzendőn. Eközben alulról egy másik ember az elítélt térdére hurkolt kötéllel húzta lefelé. A felül lévő ítéletvégrehajtó szisszentéssel jelzett az alsó embernek: egy pisszenés az „emelj”, két pisszenés az „engedj” vezényszavakat jelentette – Pradlik visszaemlékezése alapján.

Pradlik a 70-80-as években két segédjével együtt járta az országot, és hajtotta végre a halálos ítéleteket. Magyarországon az utolsó akasztás, Vadász Ernő kivégzése is az ő segédletével történt meg. Tizenkét évig végezte tevékenységét, munkájáról azonban még rokonai sem tudtak semmit. Gyermekei is csak azt tudták, milyen munkakörben dolgozik apjuk, de a plusz feladatról fogalmuk sem volt.

A nyugdíjba küldött hóhér egyébként nem értett egyet a halálbüntetés eltörlésével. “Azokat a bűnöket, amiket egyes emberek elkövetnek, még az Úristen sem tudja megbocsátani. Aki bűnt követett el, az bűnhődjön.” – nyilatkozta.

Az utolsó halálos ítéletet kimondó bíró

Az utolsó halálos ítéletet dr. Nagy Zoltán bíró mondta ki. (Nem Vadász Ernő esetében. Vadász ítélete korábban született, de utolsóként hajtották végre azt.) Nagy Zoltán életében először és utoljára hozott ilyen döntést, amikor egy kétszeres gyilkost elítélt. A bíró úgy volt vele, hogyha látja a megbánás jeleit a férfin, akkor nem mondja ki a halálos ítéletet. Az elítélt azonban a rossz börtönkoszttal volt elfoglalva, sőt akkor is rezzenéstelen volt az arca, amikor kihirdették az ítéletet.

gallows-858572_640

Csak a kivégzés előtt egy nappal tört össze, artikulálatlanul üvöltött. Dr. Nagy Zoltán ekkor megfogadta magában, hogy soha többé nem hoz halálos ítéletet. Egyre jobban megerősödött benne a gondolat, hogy az állam nem ölhet.

1988-ban még születtek halálos ítéletek, ám ekkor már egyre több szó esett a halálbüntetés eltörléséről. A kivégzéseket így nem hajtották végre, jó pár ítéletet életfogytiglanra változtattak. Ez akkor minimum húsz évet jelentett, így talán ti is sétáltatok már el olyan mellett az utcán, akit egykor halálra ítéltek.

A címképen Pradlik györgy