Késik a Palesztin Hatóság Szputnyik V vakcina-szállítmánya
zsidó palesztin konyha

ujkelet.live

Késik a Palesztin Hatóságnak szánt 5000 orosz oltóanyag leszállítása, tájékoztatta a Palesztin Hatóság kedden Izraelt.

A vakcinák úgy volt, hogy kedden érkeznek, egy izraeli biztonsági tisztviselő szerint „technikai problémák” miatt késik a szállítmány.

A palesztin tisztviselők decemberben bejelentették, hogy aláírtak Oroszországgal egy megállapodást 4 millió adag Szputnyik V vakcináról.

Husszein al-Sejk, a Palesztin Hatóság vezető tisztviselője a hétvégén Moszkvába utazott, hogy aláírja az orosz kormánnyal kötött megállapodást az oltásokról. Al-Sejk többek között Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is találkozott.

Abdel Hafiz Nofal, a Palesztin Hatóság oroszországi nagykövete a Ma’an hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az oltások szállításával kapcsolatos technikai hiba késedelemhez vezetett, amelyet becslései szerint péntekre megoldanak.

„Palesztina további 100 000 adagot vásárolt. Husszein al-Sejk aláírta a megállapodáshoz szükséges papírokat, de Oroszország nem tudja ezeket azonnal biztosítani”- mondta Nofal.

Mai al-Kaila palesztin egészségügyi miniszter a múlt héten jóváhagyta a Szputnyik V vakcina használatát a Palesztin Hatóság területén és Gázában. Az orosz közvetlen befektetési alap szerint a többi orosz oltóanyag érkezése a következő hónapban várható.

Nofal úgy becsülte, hogy az első nagy szállítmány „február közepe előtt” megérkezik.

A palesztinok eddig három vakcinaforrásról számoltak be: az orosz vakcina mellett a brit AstraZeneca gyógyszergyártó társaságtól várhatóan 2 millió vakcinát kapnak és egy további szállítmányt az Egyesült Nemzetek szegény országokat támogató COVAX kezdeményezése révén.

Forrá: Times of Israel