ujkelet.live

Az Egészségügyi Minisztérium szerint hétfőn 10021 új koronavírusos esetet regisztráltak Izraelben, ezzel 562167-re nőtt a járvány kezdete óta megerősített fertőzöttek száma. Ez volt az első alkalom, hogy 10000 fölé ment az új esetek száma.

Az aktív esetek száma kedd reggel 81059 volt, míg a halottaké 4049 (+18).

1947 beteget kezelnek kórházban, 1114 beteg állapota súlyos, míg 277 fertőzött szorul lélegeztetőgépre.

Hétfőn 100000 tesztből 10,2% lett pozitív, október óta nem volt ilyen magas a pozitív tesztek aránya.

Eddig 2185113 izraeli kapta meg az első dózist a koronavírus elleni vakcinából, és 420015 polgár van túl a második oltáson is.

Az Oxfordi Egyetem által összegyűjtött adatok szerint Izrael a naponta megerősített esetek és a lakosság számát tekintve világelső volt az elmúlt héten, azonban ugyanezen időszakban világviszonylatban 4. volt az elvégzett tesztek számában.

Mindeközben a kórházak továbbra is azt mondják, hogy koronavírus osztályaik kapacitásuk végéhez közelednek.

Hétfőn a jeruzsálemi Hadasza Orvosi Központ arról tájékoztatta az Egészségügyi Minisztériumot, hogy nem tudnak több beteget befogadni, és az új esetek átirányítását kérik az ország központjában lévő kórházakba.

Egészségügyi tisztviselők szerint a súlyos betegek számában még nem mutatkozik csökkenés, és a betegség súlyos tünetekkel jelentkezik a fiatalabb korosztálynál.

A kormány kedden összeül, hogy döntsön a csütörtökön lejáró szigorított zárlat meghosszabbításáról.

Az Egészségügyi Minisztérium ellenállásra készül néhány kabinetminiszter részéről, akik szerint a zárlat 14 napos kiterjesztése helyett elég egy 10 napos, és a szigorú korlátozásokat január 31-én fel kell oldani. A Kék-Fehér kabinet tagjai már kijelentették, hogy a korlátozások érvényesítését azokra az ultraortodox területekre koncentrálva kell végrehajtani majd, ahol a fertőzés fokozódik.

Roni Numa nyugdíjazott vezérőrnagy, aki a kormány világjárványra adott válaszát felügyeli az ultraortodox közösségben, egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy további végrehajtásra van szükség az ultraortodox iskolák bezárásához.

Numa szerint az ultraortodox iskolák további 10 napos zárva tartását rendkívül nehéz lenne megoldani, mondván, az ultraortodox iskolák mintegy 15% -a a zárlat ellenére nyitva maradt. „Ha csak egy kis része is nyitva marad, ha nem lépünk közbe, a [járvány] tovább növekszik” – figyelmeztetett.

Izraelben a fertőzések 30% -a az ultraortodox közösségből származik, de úgy tűnik, hogy a fertőzések magas aránya csökken. A csoport az általános népesség körülbelül 10% -át teszi ki.

Numa szerint a vírustesztek mintegy 20% -a pozitív az ultraortodox területeken, szemben az általános populáció mintegy 5% -ával.

A minisztereket új korlátozások jóváhagyására is felkérik kedden, ideértve a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér bezárását a diplomáciai és létfontosságú utazásokat leszámítva, és negatív koronavírus-teszt megkövetelését mindenkitől, aki be akar lépni az országba.

A kormány által működtetett karanténszállodákba kell vonulniuk azoknak az izraelieknek, akik olyan országokból érkeznek, amelyek eddig mentesek voltak e követelmény alól.