Antony Blinken – a Szenátus külügyi bizottsága előtt 19.01.21 Forrás/ YouTube

ujkelet.live

Antony Blinken, Joe Biden megválasztott amerikai elnök külügyminiszter-jelöltje kedden a Szenátus külügyi bizottsága előtti megerősítő meghallgatáson, Ted Cruz szenátor mindkét kérdésére, miszerint Jeruzsálem Izrael fővárosa, és a Biden-kormány fenntartja-e ott az Egyesült Államok Nagykövetségét, igennel válaszolt.

Joe Biden megválasztott elnök a novemberi szavazásokat megelőző kampánya során többször is megerősítette, hogy Jeruzsálemet tartja a zsidó állam fővárosának és nem áll szándékában a nagykövetséget Jeruzsálembe átköltöztető Donald Trump döntését megváltoztatni.

Nukleáris megállapodás

Anthony Blinken a meghallgatáson azt is hangsúlyozta, hogy a jövőbeli Biden-kormány konzultálni fog Izraellel és közel-keleti arab szövetségeseivel, mielőtt bármilyen döntést hozna az iráni nukleáris megállapodás megújításáról.

Biden „úgy véli, hogy ha Irán visszatér a szabályokhoz, akkor mi is azt tennénk” – mondta Blinken a szenátus külügyi bizottsága előtti.

Blinken elmondása szerint a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz való visszatérést szélesebb körű megállapodás platformjaként vezetné be.

Platformként használnánk szövetségeseinkkel és partnereinkkel, akik velünk egy oldalon állnak, hogy hosszabb és erősebb megállapodást keressenek – tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában kilépett a 2015-ben kötött nukleáris megállapodásból és újból bevezette az Iránnal szembeni szankciókat.

Teherán azt megelőzően, hogy fokozatosan visszaszorította a megállapodás betartását, a szankciók újbóli bevezetése után a közelmúltban bejelentette, hogy újra megkezdi az urándúsítást.

Benjamin Netanyahu miniszterelnök múlt évvégén többször is figyelmeztetett az Egyesült Államok újbóli csatlakozására, és sürgette Biden-t, hogy folytassa a Trump elnök által bevezetett Irán elleni szankciók maximális nyomásgyakorlását.

Izrael amerikai leköszönő nagykövete, Ron Dermer azonban felszólította Bident, hogy konzultáljon Izraellel és az Öböl-menti államokkal, mielőtt visszatérne a megállapodáshoz.

Keddi megerősítő meghallgatásán Blinken biztosította a bizottságot, hogy a Biden-adminisztráció pontosan ezt teszi, és kapcsolatba lép a Kongresszussal is, mielőtt bármilyen megállapodást megkötne Iránnal.

Ábrahám – egyezmény

A megelőző meghallgatáson Blinken méltatta a Trump-kormány által létrehozott Ábrahám-egyezményt, amelynek köszönhetően Izrael normalizálta kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel, mondván, hogy az ilyen megállapodások biztonságosabbá teszik a régiót.

Ugyanakkor kijelentette, hogy a Biden-kormány alaposan megvizsgálja azokat a kötelezettségvállalásokat, amelyek a megállapodásokkal párhuzamosan jöttek létre.

Úgy tűnt, hogy Blinken az Egyesült Arab Emírségekkel kötött fegyverkereskedelmi előadásokra hivatkozik, amely a normalizációs megállapodás aláírását követően 50 darab F-35 fejlett vadászgép szállítására kötelezi az Egyesült Államokat.

Blinken a keddi bizottsági meghallgatáson reményét fejezte ki, hogy a normalizációs egyezmények újfajta bizalmat és biztonságot nyújtanak Izrael számára, hogy megállapodást kössön a palesztinokkal.

A továbbiakban szentnek nevezte az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, majd Lindsey Graham szenátor kérdésére kijelentette, hogy Izraelt nem tartja rasszista nemzetnek.

Továbbá Blinken támogatja Izrael és a palesztinok közötti két-állami megoldást, miközben a közeljövőben létrejövő ilyen megállapodással kapcsolatban kétségét fejezte ki.

Az egyetlen módszer Izrael zsidó, demokratikus államként való jövőjének biztosítására és a palesztinoknak egy olyan állam megadására, amelyre jogosultak, az úgynevezett két-állami megoldás – mondta, miközben hozzátette, hogy ellenzi az egyoldalú erőfeszítéseket – bármelyik fél részéről, amelyek megnehezítik az ilyen megállapodás elérését.

A külügyminiszter-jelölt továbbá hangsúlyozta, hogy ő és Joe Biden határozottan ellenzik az Izrael elleni bojkott (BDS) mozgalmat, mert az igazságtalanul és helytelenül emeli ki Izraelt, és olyan kettős mércét hoz létre, amelyet más országokra nem alkalmazunk.

Blinken elkötelezte magát amellett, hogy nem változtatja meg Trump döntését az Egyesült Államok nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezéséről, hozzátéve, hogy a szent város Izrael fővárosa.

Antony Blinken édesanyja magyar származású amerikai zsidók gyermeke, a mostohaanyja pedig magyar emigráns. Édesapja budapesti nagykövet volt a 90-es években, és a CEU egyik fő pártfogója.

Biden régóta külügyi tanácsadója és veterán diplomata Antony Blinken édesanyja magyar származású amerikai zsidók gyermeke. Édesapja budapesti nagykövet volt a 90-es években, és a CEU egyik fő pártfogója.