A  Vágatlanul vendége volt dr. Breitenbach Géza a praktizáló háziorvosok szövetségének elnöke – pechemre a felvétel lefagyott – hétfőre megismételjük

Vendégem volt ma a Vágatlanul műsorában dr. Breitenbach Géza a praktizáló háziorvosok szövetségének elnöke, aki korábban csaknem 35 esztendeig mentősként is dolgozott.

Nagyon készültem, hogy kifaggassam, miként változott a feladatuk az utóbbi időben. Legnagyobb bosszúságomra – idáig még egyszer se fordult elő velem – a zoomos felvétel lefagyott, s talán csak hétfőn ismételhetjük meg a beszélgetést. Most próbálom összefoglalni miről is esett szó. Röstellem ezt a bakit, s sajnálom mert az utóbbi felvételek közül ez  volt a legérdekesebbek egyike.

Nos, tény, hogy a háziorvosok betegekkel való úgynevezett közvetlen kontaktusa drasztikus csökkent.  Viszont nőtt a telefonos forgalmuk. Talán soha jobbkor nem jöhetett volna az internetes receptfelírás rendszere így a betegeknek elegendő volt a patikába menni a gyógyszereikért. Breitenbach Géza főorvos igazából most a telefonos rendeléseknél kamatoztathatta a mentőknél szerzett tapasztalatát. Hiszen a korábbi pozíciójában is így kellett dönteni, hogy egyszerű eset kocsit vagy rohammentőt kell kivezényelni a helyszínre. Van gyakorlata a telefonos diagnozis megállapításában.

Majd azt is elmondta, hogy a háziorvosok elég magukra maradtak ebben a pandémiás időszakban.  Máig se rendelkeznek pontos előre kidolgozott oltási ütemtervvel. Az önkormányzat sok mindenben próbált segítséget támogatást nyújtani, de az összes nélkülözhetetlen védőfelszerelésről maguknak kellett gondoskodni. Akik még mindig szkeptikusak a járvány létezésével szembe számukra érdemes lenne egy látogatást tenni a kórházakban. Személyes tragédiája,  maga is koronavírusban vesztette el a lányát tavaly ősszel.

Szerinte az illetékesek máig se rendelkeznek komplex oltási tervvel, vagy ha mégis akkor jól titkolják. Van véleménye az első generációs kínai vakcináról, de ha rajta múlna, a Pfizert ajánlaná mindenkinek.A hétvégén egy szociális otthonban ezzel oltja be a lakókat. Maga is megkapta már mind a kettőt és semmi mellékhatást nem tapasztalt. Szóba került a gyöngyösi polgármester esete is, aki a maradék vakcinával beoltatta magát, megelőzve az időseket.  Ezzel kapcsolatban úgy készül, hogy hétvégére összeírta,  kik legyenek a 89 éven felüli tartalékosok, ha éppen egy ampullából megmaradna néhány dózis. Mindenesetre szeretné, ha oltóanyagkérdésben, s az oltási rendben nem a politikusok döntenének, hanem a szakemberek.

Számomra új információ volt tőle, hogy állítólag egy ötventagú kommandót készítettek fel a kórházi orvosok lebuktatására. A hálapénzt elfogadó orvosokat akár börtönbüntetéssel is sújthatják. Saját véleményem, ha ez igaz, akkor már tényleg nincs is más problémánk.

A szabad orvosválasztás kérdését se kerültük meg. Remélem a jövő héten megismételhetjük, izgalmas témák voltak terítéken. Kár, hogy újra kell vennünk a felvételt. Rendszergazda kollégám megnyugtatott ilyen malőr gyakran megesik ebben a szakmában. Bocsánat a bénaságomért.