A koronavírus-világjárvány tragikus gazdasági hatásai Miskolcot sem kerülték el, a veszélyhelyzet miatti bezárások a legnagyobb csapást a szolgáltatóiparra, a vendéglátásra és a turisztikai vállalkozásokra mérték.

 

  1. november 11-én a kormány döntésének megfelelően bezártak a miskolci fürdők, a Selyemréti strand, a Tapolcai strandfürdő és a Barlangfürdő is. Miskolc város a Miskolc Holding és a Miskolci Fürdők Kft. vezetése azonban igyekezett megóvni a dolgozók munkahelyét, elkerülni az elbocsátásokat, ezért a fürdők azon munkatársait is, akik nem tudtak munkát végezni, novemberben továbbra is 100 százalékos béren foglalkoztatták, annak ellenére, hogy a fürdők egyetlen forintnyi bevételt sem termeltek.

 

A bevételek elmaradása miatt a Miskolci Fürdők Kft. dolgozóinak bérét decemberben csökkenteni kényszerült a munkáltató, február 1-től pedig kénytelen átmenetileg fizetésnélküli állásidőt elrendelni 144 alkalmazottja közül 79 esetében.

 

Annak érdekében, hogy a társadalombiztosítási, egészségügyi szolgáltatások továbbra is megmaradjanak a fürdő dolgozói számára, a Miskolci Fürdők Kft. az állásidő időszakában továbbra is megfizeti az alkalmazottak helyett a kötelezően fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulékot.

 

Miskolc városa mindent megtett és megtesz azért, hogy megvédje a munkahelyeket. Mindent megtett azért, hogy minél később kelljen az állásidőt elrendelni annak ellenére is, hogy a koronavírus miatt bezárt fürdők egyetlen forintnyi bevételt sem termelnek, így fenntartásuk is szinte lehetetlenné vált.