Orbán Viktor miniszterelnök / Fotó: MTI/Illyés TiborOrbán Viktor miniszterelnök / Fotó: MTI/Illyés Tibor

  

Orbán Viktor ma reggel is a Kossuth rádió vendége volt, ahol a Jó reggelt, Magyarország műsorában adott interjút.

Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, a kormány meghosszabbította a korlátozásokat március 1-jéig. Orbán Viktor elmondta, a legkevésbé az számított, hogy a nemzetközi szervezetek mit mondtak erről: ők meghallgatták a szakembereket. A miniszterelnök is szabadulna már a korlátozásoktól, ami – mint mondja – mindenkit megvisel, így nehéz szívvel értett egyet a szakemberekkel, akik azt javasolták neki, ne áldozza fel azokat az eredményeket, amiket az elmúlt 3 hónapban elértünk. Ha túl korán oldjuk fel a korlátozásokat, a semmibe hullik minden. Most az oltásé a főszerep.

(A legfrissebb hírek itt)

A miniszterelnök elmondta, ne hatalmasodjon el rajtunk az az érzés, hogy fokozatosan visszatérhetünk a rendes kerékvágásba, mert nem tudni, mikor lesz elég vakcina. Szerinte nagy csalódás lenne ebből. A miniszterelnök a reggelt az operatív törzs reggeli ülésén kezdte, ahol jelezte, ne tartóztassanak le senkit, aki kinyit. Ha nincs törés-zúzás, kocsik felgyújtása, ha nincs erőszak, csak egy szabálysértési körben vagyunk. Ennek ellenére minden embert türelemre int, hiszen járványhelyzet van. Vírus van: ha emennek dolgozni, barátokkal találkozni, akkor fertőznek. Emberek halhatnak bele abba, ha néhány hétig nem bírjuk ki. Megérti, hogy a vendéglátóipar nehéz helyzetben van, dolgoznak azon is, hogy ezen javíthassanak, de megérti azokat is, akik szerint ez a folyamat lassú. Orbán külön jelezte, hogy gyorsítsák fel ezt a folyamatot.

De az nem megoldás, hogy kimegyünk és megsértjük a szabályokat. Egyértelműek a szankciók” – mondta a miniszterelnök. 150 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot kaphat, aki megszegi a szabályt. H valaki működteti az éttermét, azt bezárják fél évre, ha megismétéődik a dolog, akkor egy évre, a működtetőket pedig eltiltják e tevékenységtől fél- vagy egy évre.

„Higgyék el, nem éri meg” – tette hozzá, majd ismertette a legújabb hazai járványügyi adatokat. Orbán Viktor elmondta, hogy az elmúlt 24 órában elhunyt 83 beteg, illetve 1459 új fertőzöttet találtak. 3649-en vannak kórházban, közülük 258-an lélegeztetőgépen. Mindenkit biztat arra, hogy regisztráljon a vakcinára és oltassa be magát, ő is így tesz majd. Mint mondja, ő a kínai vakcinában bízik. Jövő héten kezdődik a regisztráció alapú oltás. Kétmillió körül van azoknak a száma, akik már regisztráltak, ám Orbán szerint ez kevés.

Orbán Viktor elmondta a véleményét a gyöngyösi polgármester esetéről. Mint mondja, meg kell értenie mindenkinek, hogy azokat, akik nehezebb helyzetben vannak, illendő és jogilag is kötelező előre engedni az oltási sorrendben, akármennyire is aggódunk a saját egészségünk miatt. A kormánytagoknak is ki kell várniuk a sorukat. Hozzátette: gyáva dolog lett volna, ha a kormánytagok oltatják be magukat első körben. A 60 évnél idősebb betegeket maguk elé kell engedni. A kormánytagokat akkor oltják be, amikor a katonákat, illetve a védekezésben résztvevő más embereket.

„Ne legyenek kilengések (…) Vannak nálunk nehezebb helyzetben lévő magyar emberek” – hangsúlyozta. Elmondta azt is, hogy természetesen ez büntetést von maga után.

Egyelőre nincs elég vakcina, de azt szeretné, ha majd a magyarok eldönthetnék, melyik oltást szeretnék. Ha olyan oltóanyag nincs, ami neki kell, akkor a sor végére teszik, és majd jelentkeznek, ha lesz. Számára a leginspirálóbb példa Szerbia, ahol kínai vakcinával is oltanak. Mint mondja, Szerbia jól meg tudta szervezni a saját eljárását, most ők a „laboratórium”, az előszoba, ahol kipróbálják előttünk az oltóanyagot. Orbán Viktor minden nap jelentést kér Szerbiától az új fertőzöttekről és az ott élő magyarok helyzetéről.

Orbán Viktornak van egy táblázata, hogy melyik héten mennyi vakcina jöhet. Listázva van, melyik vakcinával milyen szerződésben áll Magyarország. Ha a kínai vakcina nem jön, március elejéig 880 ezer embert lehet úgy beoltani, hogy 21 nap után újra lehessen oltani őket, ám ha megjön a kínai vakcina, ez gyorsabb lehet. Húsvétra lehet egy radikális változás: akik már védettek, azokra más szabályok vonatkozhatnak majd, mint azokra, akik még nem kapták meg a vakcinát. De ezekkel a kérdéssekkel egyelőre nem kell foglalkozni, hanem azzal, hogy legyen elég oltóanyag. A vakcina nem lehet politikai kérdés.

Orbán azt mondja az uniós beszerzésről, hogy ez egy buborék, amibe nem látunk bele. Nem tudjuk, mi történik, vannak-e politikai vagy üzleti játszmák. Mint mondja, tudtuk hogy a döntéshozatal részleteit nem látjuk majd, ő maga annyit tud számon kérni, hogy legyen igazságos a szétosztás rendje. Most az a baj, hogy nem tudtak elég vakcinát szerezni. Az a fontos, hogy szerezzünk máshonnan vakcinát, tudva, hogy Brüsszelnek vagy sikerül vagy nem.

Elmondta, hogy amíg nem lesz elég vakcina, a munkahelyek megvédése a legfontosabb, illetve a gazdaság újraindítása. Az erről szóló akciótervet elfogadták, 6000 milliárdról döntöttek. 300 olyan település van most Magyarországon, ahol nincs kisbolt, ezért kidolgoztak egy programot, ami megadja a támogatást, hogy minden faluban legyen bolt.

Orbán elmondta, hogy van két kérdés, amiben Brüsszel legfontosabb szövetségese vagyunk: a gazdaság digitalizálása, és a zöld gazdaság. Elmondta azt is, hogy olyan egyetemfejlesztési program indul meg Magyarországon, amire még nem volt példa. 1500 milliárd forintot fektetnek be a magyar egyetemekbe. Ezért is javasolja, fontolják meg mindenhol a korszerűsítést és a modellváltást. Hamarosan a következő, több ezer milliárdos fejlesztésről döntenek majd.