A Miskolci Fidesz facebook-oldalán közzétett egy videót, aminek az eleje azt hirdeti: szükség van a rendészetre. Ezzel a jelenlegi városvezetés is egyetért, a videó többi részével azonban már nem tud. Dr. Nagy Ákos frakcióvezető ugyanis

arról beszél a felvételen, hogy – információik szerint – a legnagyobb titokban szűnik meg a körzeti rendészeti rendszer

A kérdésnek kétségtelenül van filozófiai vonatkozása is: eltűnik-e a hernyó, amikor kibújik a pillangó a gubójából? Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője szerint ugyanis

nem a rendészeti rendszer megszűnéséről, hanem egyfajta átalakulásról, a rendszer továbbfejlesztéséről van szó.

– Kicsit olyan ez a hír, mint a Jereváni rádióról szóló viccben, mivel nem megszűnésről, hanem továbbfejlődésről van szó a körzeti rendészet esetében. A gyakorlati tapasztalatok és a hozzánk visszaérkező jelzések alapján ugyanis bővítésre, továbbfejlesztésre szorul a szolgálati vezérlésük, a lehetőségeik a lakossággal való kapcsolattartásra. Éppen ezért alakítottak ki a városban négy nagy járőrkörzetet, ahová ezentúl mindig vezénylünk egy szolgálati gépjárművet, tehát egy autós járőrt. Minden körzet kap ilyet. Gyakorlatilag azok, akik eddig körzeti rendészként teljesítettek szolgálatot, ugyanúgy ottmaradnak ezeken a területeken, viszont kollégákat is kapnak, ugyanis a gyalogos járőrök számában is bővülés lesz: 1-3 páros is járőrözhet szolgálatonként. Ahol indokolt, a mezei őrszolgálat is bekapcsolódik a munkába – mondta Vincze Csaba.

Összefoglalva: több járőr lesz ezentúl az utcán.

– Többet találkoznak majd a lakossággal, hatékonyabban tudnak kapcsolatot létesíteni velük, és nem mellékesen lerövidül a reagálási idő egy bejelentésnél, hiszen ezt szolgálja majd a körzetekre bontás is. Gondoljunk bele, eddig 1-2 járőr kocsi ment egyszerre a városban. Ezt követően 4 gépkocsi lesz legalább, illetve a mezőőri szolgálat. Ez már csak számszakilag is többet jelent, mint az eddigi létszám, így csakis bővítésről, fejlesztésről, átalakulásról beszélhetünk, megszűnésről semmiképpen.

Az intézkedések egyébként február 1-től lépnek életbe. A változásokról egyébként, a Miskolc Tv is beszámolt híradójában.