Ózongenerátorral a vírusok és baktériumok ellen

Az elmúlt időszakban sok helyen találkozhattunk az ózongenerátor fogalmával, számtalan szaklap a koronavírus egyik legádázabb ellenségének emlegeti. Manapság elsősorban mentőautók, orvosi rendelők, kórházak és irodák sterilizálásához használják a berendezéseket, de a kisebb teljesítményű ózongenerátoroknak köszönhetően már otthonunkat is biztonságosan és könnyedén fertőtleníthetjük.

 

De vajon miért olyan eredményes az ózongenerátor a vírusokkal és baktériumokkal szemben, és hogyan működik pontosan egy ilyen készülék?

 

Az emberek már a 19. században használták az ózont fertőtlenítésre, víztisztításra és az ételek frissen tartására, azóta pedig ennek a vegyianyagnak a felhasználási területe jelentősen kiterjedt. Az ózon egy három oxigénatomból álló instabil molekula, mely erős oxidálóképessége révén rövid idő alatt elpusztítja a vírusokat, a baktériumokat, a penészt, a gombát, valamint a kellemetlen szagokat okozó mikroorganizmusokat is. Nagy koncentrációban egyetlen szerves élőlény sem képes ellene immunitást felépíteni, éppen ezért sokkal erősebb fertőtlenítő hatással bír, mint például a klór. Halmazállapotának köszönhetően ráadásul olyan helyekre is eljut, ahol hagyományos fertőtlenítőszerekkel esélyünk sem lenne megküzdeni a baktériumokkal szemben.

 

Az ózongenerátorok úgynevezett koronakisülés segítségével hozzák létre a gázt, mely a természetben villámlással megy végbe. A készülékek a környezeti levegőt egy légszűrőn keresztül szívják be, majd egy beépített ventillátor tovább keringgeti a levegőt a koronakisülési területre. Az oxigénből magas feszültségű koronakisüléssel ózongáz termelődik, amely a folyamat végén egy kimeneti nyíláson keresztül távozik a légtérbe.

 

Egyszerű használat

 

A készülékek használata nem igényel semmilyen szakértelmet vagy képzettséget, kellő körültekintést mellett bárki tudja üzemeltetni őket. Azonban a teljes biztonság érdekében fontos néhány előírást betartanunk. A kezelés ideje alatt, valamint az azt követő 30 percben semmilyen élőlény nem tartózkodhat a kezelt területen. A fertőtlenítési eljárást követően a helyiséget alaposan ki kell szellőztetni, csak ezt követően lehet újra használatba venni. A kezelési idő az adott légtér nagyságától függ, de a legtöbb esetben 30-90 perc elegendő a kívánt hatás eléréshez.

 

Sokoldalú teljesítmény

 

Az ózongenerátor lényegében bárhol használható, ahol szükséges egy korokozóktól mentes, steril környezet, valamint a tiszta légtér kialakítása. Nemcsak fertőtlenítésben, hanem szagtalanításban és penészírtásban is kiemelkedő eredményeket lehet elérni vele. Az ózonos kezelés nem csak elfedi a kellemetlen szagokat, hanem el is pusztítja a szagokat kibocsájtó részecskéket, így nyújtva végleges megoldást. Az ózongáz behatol a kárpitok belsejébe, valamint a fabútorok pórusaiba is, így berendezésitárgyak valamint gépjárművek szagtalanítására is kiválóan használható.