Ezekből az apróságokból komoly vakvezetők lesznek: videó kilenc kis miskolci labradorról

A héthetes apróságok még csetlenek-botlanak, egyszer viszont nagy feladat vár rájuk /Fotó: Pozsonyi ZitaA héthetes apróságok még csetlenek-botlanak, egyszer viszont nagy feladat vár rájuk /Fotó: Pozsonyi Zita

Miskolc — Gondtalan kölyökkutyaként játszik a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola központjában az a kilenc kis labrador, amelyek hét hete születtek meg az alapítvány tenyésztési programjában.

Olyan törékenyek, még botladoznak, egyenként legfeljebb hat kilósak, s miközben felfedezik a körülöttük lévő nagyvilágot, gondozójuk és jövőbeli kiképzőjük is emlékeztet rá: ezek a sárga szőrgombócok nagy feladatot kaptak az élettől, egyszer egy látássérült szeme világát jelentik majd.﷯Videó:

A nagyobb kutyák is jól bírják a kíváncsi kölykök állandó nyaggatását/Fotó: Pozsonyi ZitaA nagyobb kutyák is jól bírják a kíváncsi kölykök állandó nyaggatását/Fotó: Pozsonyi Zita

(A legfrissebb hírek itt)

Török Sándorné Kata (53) maga is látássérült,﷯az iskola önkéntese. A labrador kölykök nála születtek, és jelenleg is ő gondozza őket a férjével miskolci otthonukban.

– Nagyon jó velük lenni, minden lépésüket figyelni, hogyan fejlődnek. Olyanok, mint a gyerekek, egy pillanatra sem szabad őket szem elől téveszteni. Még egy éjjeli kamerát is felszereltünk a házba, ha nyüszítést hallok az éjszaka, azonnal rohanok is ki hozzájuk, hogy megnézzem, minden rendben van-e – meséli Kata, akinek nagy gyakorlata van már a kutyusok nevelésében, már a harmadik almot gondozza.

– Terelgetem, tanítom őket, gyakorlatilag már szobatiszták. Az étvágyuk is nagyon jó, egy nap háromszor esznek, körülbelül három felnőtt﷯kutyának megfelelő adagot. Nehéz lesz tőlük megválni, de tudom, hogy jó helyre kerülnek. Követem az életútjukat, látom, amikor kiképzik őket, amikor vizsgáznak. Azért bevallom, van egy titkos kedvencem, Szamba. Ő a legkisebb az alomban, de a legélénkebb is. Ha jönnek a kölykökért, lehet, hogy őt eldugom – viccelődik az önkéntes, aztán ölébe is veszi a kis Szambát.

Az alomból egyelőre Szamba a legelevenebb kutyus /Fotó: Pozsonyi ZitaAz alomból egyelőre Szamba a legelevenebb kutyus /Fotó: Pozsonyi Zita

Hamarosan el kell válniuk egymástól, Szamba és testvérei ugyanis nevelő﷯családokhoz kerülnek.

(Ez is érdekelheti: Szerető családot kapott Nico, a nyugalmazott vakvezető kutya)

Komondi Piroska, az alapítvány szakmai vezetője már tesztelte a kölyköket, első körben arra voltak kíváncsiak, hogyan reagálnak az új ingerekre, milyen az egyéniségük, ami alapján eldöntik, melyik lesz a leendő vakvezetők számára a legideálisabb önkéntes kölyöknevelő család.

Katánál születtek a kölykök, ő szintén látássérült, mellette Piroska, az alapítvány szakmai vezetője /Fotó: Pozsonyi ZitaKatánál születtek a kölykök, ő szintén látássérült, mellette Piroska, az alapítvány szakmai vezetője /Fotó: Pozsonyi Zita

– Egyéves korukban dől el, alkalmasak-e vakvezető kutyának. Rengeteg szempontot figyelembe veszünk, a legfontosabb az alkalmazkodóképesség és az együttműködésre való hajlam. Már a nevelő﷯családoknál elkezdik a fegyelmezőmunkát, később a kiképzésükkor ezeket a feladatokat átvesszük, majd következik a városismeret. Sokat járjuk a várost, előbb pórázzal, aztán hámmal. Ha úgy ítéljük meg, hogy a kutya képes egy látássérült embert biztonságosan vezetni, jöhet a kiképzői vizsga. Ezt követően kerülnek látássérült emberhez, akivel még szintén gyakorolni kell – teszi hozzá Piroska.

Drága az ebek kiképzése﷯

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola azért indította el tenyésztési programját 3 évvel ezelőtt, hogy minél több tehetséges és alkalmas kutya kerüljön vakvezető﷯képzésbe, hiszen sokan várnak vakvezető kutyára. Hazánkban a látássérültek mindössze 1 százaléka közlekedik vakvezető kutyával. Angliában ez 10 százalék. Egy kutya nevelése, kiképzése 1,5-2 millió forint. Az alapítvány végigkíséri vakvezetőik egész életét. Segítenek a tanulásban és akkor is, ha állatorvosi probléma, egyéb költség merül fel.