Ezermesterkedjünk – ha nincs netünk és vágyunk a Klubrádióra

Sosem szerettek volna még annyian internetes rádiót hallgatni Magyarországon, mint most, mióta lekapcsolták a Klubrádió hagyományos adását. A műsor hallgatására több lehetőség is van, ezeket gyűjtöttük össze.

Kalózrádiókkal lett tele az ország, mióta február közepén a médiahatóság lekapcsoltatta a Klubrádió adását az utolsó frekvenciáján, a budapesti 92,9 megahertzen is.

A Klubrádió – legalábbis átmenetileg – az internetre szorult. Mégis, már a lekapcsolás óráiban is helyenként hallható maradt az adás a megszokott frekvencián, azóta pedig egyre több helyen szólalnak meg a 92,9-re hangolt rádiók autóban, konyhában, kertben, utcán.

A rejtély hátterében az áll, hogy sokan igyekeznek segíteni azoknak, akik – megszokásból vagy internetes jártasság híján – ugyanazon a készülékükön szeretnék hallgatni a Klubrádiót, mint eddig. Másokat az vezérel, hogy a saját lakásukban nem szeretnének mindenhová internetrádiót vagy számítógépet, táblagépet, okostelefont tenni pusztán azért, mert a médiahatóság packázik az adóval.

A trükk egyszerű, és nem kell hozzá sokkal több, mint a leginkább FM-transzmitter néven ismert, évek óta néhány ezer forintért kapható kütyü. Régebbi autórádiókhoz árulnak ilyet: azokhoz, amelyekhez másképp nem csatlakoztatható a mobiltelefon. Az okostelefont rákötik a transzmitterre (emellett azt is lehet, hogy a transzmitterbe memóriakártyát tesznek zenével), ezekből a jelekből a kütyü URH-adást csinál, és az autórádió veszi az adást.

Értelemszerűen valamilyen, nem használt frekvenciára kell hangolni a transzmittert, különben egy igazi rádió adása elnyomná a sajátot, illetve a közeli autórádiókban okozhatna zavart a miniadó. A transzmitterek (ami egyszerűen adóállomást jelent) hatótávolsága – ha úgy tetszik, vételkörzete – néhány méter, a saját autóban ez pont elég. Ha a kütyü kiszabadul az autó árnyékoló fémkalitkájából, akkor lakásban tíz méteres vagy kicsit nagyobb kört is besugároz, ez pedig pont elég a nappali és a konyha, netán a lakás és a kert vagy a pince között.

A barkácsolók a számítógép vagy az internetrádió megfelelő kimenetére csatlakoztatják a transzmittert. Logikus, hogy az adást a 92,9-re hangolják, és akkor Klubrádióra beállított rádiókhoz hozzá sem kell nyúlni, ugyanúgy vehető a műsor, mint február 15. előtt.

Számítógépre vagy internetrádióra sincs feltétlenül szükség a konstrukcióhoz. Internetes forrásként többen egy amúgy is használaton kívüli, SIM-kártya nélküli, régebbi okostelefont kapcsoltak a wifire. Figyelemre méltó ötlet emellett, hogy ilyen alapon többen olcsó internetrádiót barkácsoltak. Akadt, aki megfelelő méretű kartondobozba tette a régi telefont, összekötötte egy kisebb hangszóróval, és ennyi elég is.

© Facebook / Az internetes Klubrádió (iKlubrádió) elérését segítő csoport

Ez már csak azért is jó ötlet, mert a Klubrádió elnémítása óta mintha fogynának a készletek az amúgy sem filléres internetrádiókból. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy a kereskedőket sem érte meglepetésként az új lehetőség. Egy nagy elektronikai áruház – a Klubrádiót egy szóval sem említve – ezt a párbeszédet képesítette meg reklámjában egy szomorú régi zsebrádió és új társai között: „Mostanában egyre kevesebb adó van!“ „Szerencse, hogy mi internetrádiók vagyunk.“

A transzmitterek esetében sosem lehet pontosan kiszámítani, milyen messzire sugároznak. Nyilván a készülékek sem egyformák, és a hullámok is másképp terjednek mondjuk a családi házból a kert végéig, mint egy panelház betonfalai között. 50 méter körüli hatótávolságról is beszámolnak annak a Facebook-csoportnak a tagjai, amely a Klubrádió internetes vételének támogatására, a műszakilag járatlanabbak megsegítésére alakult.

Annyi bőven benne lehet, hogy kisebb lakóházban a szomszédok is vegyék a kalóz-Klubrádió adását. Sőt, gyakran éppen ez a segítők szándéka. Az is így magyarázható, hogy az autórádióból egyes házak közelében megszólal a műsor.

Itt kezd bonyolultabbá válni a dolog. „Felfedezzük a cellás műsorsugárzást“ – örvendezett a csoport egyik tagja. Logikus lenne sok ilyen kis adóval nagyobb területet besugározni. Ez azonban aligha fog menni.

© Fazekas István

Az csak pénzkérdés, hogy a Klubrádió bírja-e annyi szerverrel, amennyivel sok felhasználó folyamatosan veheti (streamelheti) az adást. Az viszont még hozzáértő amatőrök számára is megoldhatatlan feladat lenne, hogy az azonos frekvencián egyszerre sugárzó sok adót szinkronizálják. Ez még kicsiben is gond lehet. A Facebook-csoportban ezért javasolják a hozzáértők, hogy az azonos frekvencián sugárzó szomszédos transzmitterek vételkörzete ne fedje egymást, különben zavar, sípolás lesz a vége.

Az sem járható út, hogy a Klubrádiót nagyobb teljesítményű adókkal relézzék. Ez tilos: az engedély nélkül használható rádióadók teljesítményét jogszabály korlátozza, és ez nem politikai, hanem zavarszűrési ügy, összhangban az európai szabályokkal. Többen tapintatosan el is igazították azt a rádiórajongót, aki külföldről erősebb transzmittert rendelt. Kiderült, hogy a készülék autósmozik (vagy az Amerikában nem ismeretlen autós templomok) használatára alkalmas: nagyobb területen az autórádiókkal hallgatható a film vagy a prédikáció.

Az idehaza kapható transzmitterek nagy valószínűséggel legálisan használhatóak. Aki külföldről rendel, az utánanézhet (a 7/2015. számú NMHH-rendelet 3. mellékletének 9.11.1 pontjában), hogy a szóban forgó frekvenciasávokban (vagyis ahol a 92,9 is található, és amit a megszokott rádiókkal fogni lehet) a „kis teljesítményű analóg FM-adók“ teljesítményének határa 50 nanowatt.

A miniadó nem mai találmány. Ma már technikatörténeti érdekesség is, amit Cs. Kádár Péter hangmérnök idézett fel a Facebookon:

“Régen egy csomó rádiónak nem volt lemezjátszó-bejárata és URH-sávja sem. Hogy ne kelljen a rádióba nyúlni, építettek (én is) egy kis középhullámú adót. Ebbe dugták a lemezjátszó spárgáját, a rádióadó végére egy antennát 10–30 m drótból, és akár az egész házban vehető lett a Korda György. Most a lemezjátszó helyett egy internetes rádió vagy számítógép kijáratát kell dugni, és akkor a szomszéd Szokolján is lehet hallgatni a drágaBolgárurat. Anyagköltség kb. 200 forint.”

A Klubrádió vagy a Facebook-csoport tanácsai alapján tudható, hogy az internetes rádióhallgatás mellett további (egyébként többnyire szintén internetalapú, csak másmilyen) módja is van a Klubrádió vételének. A kábeltévé-szolgáltatók csomagjaiban a tévék mellett rádiók is találhatóak. A nagyobb cégek közül a Telekom és az Invitel ügyfelei találhatják meg – előfizetésüktől függően – a tévéjükön a Klubrádiót, a Digi és a Vodafone nem kínálja ezt a lehetőséget. Utóbbi vállalat megkeresésünkre közölte: a kábel- és IPTV-s kínálatban – a közszolgálati rádiók kivételével – azért nem található rádiószolgáltatás, mert a cég tapasztalatai szerint a fogyasztók jellemzően nem televízión keresztül fogyasztanak rádiós tartalmakat. “Ugyanakkor látjuk a rádiós piacon zajló változásokat, és vizsgáljuk annak üzleti és műszaki lehetőségét, hogy a Klubrádió elérhetővé váljon a kínálatunkban” – olvasható a Vodafone szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Kifejezetten internetalapú, bár idehaza kevésbé elterjedt további megoldás, hogy az Amazon vagy a Google okoshangszórói is beidomíthatóak, hogy vezényszóra megszólaltassák a Klubrádiót.

A Klubrádió saját tippjeinek és a sok önkéntes segítségének hozadéka lehet, hogy a rádió frekvenciáinak sorozatos elvétele, a rádió Budapest vételkörzetébe szorítása után most mintha kézenfekvővé válna egy kis terjeszkedés. „Üdvözlet mindenkinek. Békés megyéből írok. Ma délután interneten elértem végre a klubrádiót. Óriási élmény“ – köszönte meg valaki a Facebook-csoportban a segítséget.

„Az iKlubrádió tagjai nemsokára csoportosan fognak lediplomázni informatikából, 21. századi rádiózásból és egyéb kapcsolódó tárgyakból“ – kommentálta sokak nekibuzdulását a csoport egyik tagja.