SZÁMADÓ CÍMMEL RENDKÍVÜLI PÉNZÜGYI FÜZETET ADOTT KI AZ ÖNKORMÁNYZAT
2021. február 24. szerda 14:01
Rendhagyó kiadvánnyal jelentkezett szerdán az önkormányzat, ugyanis Számadó címmel egy olyan huszonnégy oldalas füzetben tájékoztatja a miskolciakat a város gazdasági helyzetéről, amilyenre korábban még nem volt példa.

“Egyelőre csak online, de már elérhető a Számadó, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiadványa. A városháza szakemberei azért állították össze a 24 oldalas füzetet, hogy mindenki közérthető, egyszerű, átfogó képet kaphasson Miskolc pénzügyeiről és gazdasági helyzetéről, hogy a miskolciak tisztában legyenek a város gazdasági, pénzügyi tényeivel” – írja közleményében az önkormányzat.

A kiadvány célja az, hogy bemutassa, hol tart ma a város, mi történt az elmúlt évben Miskolc pénzügyeinek terén, milyen örökséget vett át 2019 őszén a városvezetés, mi történt azóta és milyen nehézségekkel, kihívásokkal küzd ma Miskolc.

A Miskolc Megyei Jogú város Önkormányzatának adataira, illetve a Miskolc Holding Zrt. adataira támaszkódó kiadvány tételesen végigveszi 2019-től a mai napig az önkormányzat pénzügyeinek legfontosabb kérdéseit, különös tekintettel a COVID járvány és az azt övező kormányzati intézkedések hatásaira. A kiadványt a város a következő 20 napban nyomtatott formában is eljuttatja majd minden miskolci háztartásba, de szerdától a teljes tartalom elérhető a miskolc.hu/szamado oldalon.

Az önkormányzat, a kiadványt bemutató közleményében úgy fogalmaz:  “Veres Pál Miskolc MJV polgármestere és a Velünk a Város frakció több mint egy évvel ezelőtt vették át Miskolc vezetését. Nehéz helyzetet örökölve: jelentős hiányt, tetemes kötelezettségállományt, rosszul működő pénzügyi rendszert, pazarló Holdingot, miközben növekvő feladatmennyiséggel, kiszámíthatatlan költségvetési környezetben kellett dolgozniuk az elmúlt időszakban.

A COVID 19-járvány tovább rontotta mindannyiunk életét, így a városét is. Az elvont gépjárműadó, az ingyenes parkolás miatt kiesett bevételek, az elmaradó buszbérlet-és jegybevétel, a csökkenő iparűzési adó, a közösségi közlekedés támogatásának megszüntetése, az elvett iparűzésiadó-bevételek olyan problémákat okoznak a város gazdálkodásában, amelyeket embert próbáló feladat megoldani.”

“A város új vezetése 2019 őszén nyitott városházát ígért, és számos jelentős lépést tett annak érdekében, hogy a város vezetés átláthatóbban működjön a miskolciak számára. Az országban is példátlan Számadó kiadvány ugyanezen célt szolgálja: láthatóvá és átláthatóvá tenni, miből és hogyan működött és működik Miskolc”- zárul az önkormányzat közleménye.