Van már vakcinaírigység is – ragályos, de nem veszélyes – türelmetlenek az oltakozásra várók

 

Alig pár hónapja oltanak Magyarországon a koronavírus ellen, de máris egyre többen érzik azt, hogy türelmetlenek, irigylik azokat, akik már megkapták, aztán persze emiatt rossz érzésük lesz. Pedig a vakcinairigység természetes dolog, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne vele mit kezdeni. Ronthat azonban a helyzeten egy átláthatatlan oltási sorrend, és ha nem tudjuk, mikor kerülünk sorra.

Meddig kell még várnom a koronavírus elleni oltásra? A szomszédom miért kapta meg, amikor fiatal, és semmi baja, az idős nagypapám pedig még mindig vár? És különben is, ő miért kapja a Pfizer–BioNTech vakcináját, nekem pedig miért csak a kínaiból jut? Mióta a lakosságot is elkezdték oltani Magyarországon, egyre több családban és közösségben hangzanak el a fenti kérdések. A jelenségnek már neve is van: vakcinairigységnek hívják, és nem csak arra vonatkozik, amikor haragszunk valakire, mert a rendszert kijátszva került előre az oltási sorrendben. Az érzés ugyanúgy okozhat nehéz pillanatokat egy oltásra váró egészséges fiatalnak, mint a legveszélyeztetettebb körhöz tartozó időseknek.

„Engem konkrétan frusztrál, hogy én miért nem kapok oltást, míg mások már igen.

Van egy kisebb krónikus betegségem, ami ugyan nem függ össze tipikusan a koronavírussal, de krónikusnak krónikus. Amikor olyan ismerőseimet is elkezdtek értesíteni, akik gyakorlatilag nem is értették, mégis milyen betegség miatt kerültek fel a listára, rendesen elrontotta a napomat” – sorolta sokak dilemmáját harmincas éveiben járó Ákos. Ez jelent meg egy hetilapban.

Privát példámmal folytatom – túl a hetvenen kaptam ajánlatot , válasszak, van hat orosz és 28 kínai. Elsőre kínaira kaptam ajánlatot, amit a szakvélemények szerint hatvanon felül nem lehetne beadni. Így engem is elkapott a vakcinairigység. Nem is én lennék ha nem tájékozodom orvosi körökben. Megtudtam a honvédség és az egyenruhások minden oltóhelyen jelen vannak. Nincs mókuskázás, s az orvosok meg se próbálnak bármilyen előnyhöz jutatni a hozzájuk fordulókat.  Az elosztás központi.  Az viszont nem természetes, hogy minden körzet létszámától függetlenül egyenlő arányban részesül a keretből. Ezek után gondoltam, hogy érdeklödöm a kormányhivatalban, ahol az elosztás zajlik, ahol kijelölik hová mennyi és milyen tipusu vakcina kerül oltakozásra.

Ezt kérdeztem:

“Érdeklődöm , közérdekű adatigénylés keretében, Miskolc mennyi és milyen vakcinát kap a közeljövőben.

S ami lényeges, ki vagy kik és milyen szempontok szerint osztják el a körzeti rendelők között.

Az indok, többen jelezték, hogy kevés orosz és nagyszámú kínai vakcinát kapnak. Nos, mindkettő a hírek szerint a krónikus betegségben szenvedőknek nem ajánlott. Erre vonatkozóan senki semmilyen tájékoztatást nem kapott.

Minderről a körzeti orvosok nem nyilatkozhatnak.

Az is kérdéses, hogy a jelentkezési íven volt egy rubrika, hogy akarja e tartani a kapcsolatot a kormánnyal.

Akik ezt nem ikszelték be, azok mire számíthatnak.”

S szinte azonnal ezt a választ kaptam: