Iráni védelmi miniszter: Ha Izrael hibát követ el, porig romboljuk Tel Avivot és Haifát

ujkelet.live

Az iráni védelmi miniszter, Amir Hatami dandártábornok vasárnap reagált az izraeli fenyegetésekre, mondván, Teherán a földdel teszi egyenlővé Tel-Avivot és Haifát, ha a zsidó állam hibát követ el Irán ellen.

„Néha a cionista rezsim [Izrael] vezetői nagyobbat harapnak, mint amennyit meg tudnak rágni és fenyegetéseket tesznek, melyek egyérteműen a kétségbeesésből fakadnak. A cionista rezsim tudja, és ha nem tudja, akkor tudnia kell, hogy ha hibát követ el, akkor porig romboljuk Tel-Avivot és Haifát”- mondta vasárnap a védelmi miniszter egy katonai ünnepségen a Tehran Times és a Press TV fordítása szerint.

A Press TV szerint Hatami hozzátette: „Az iráni fegyveres erők főparancsnokának parancsát gondosan beiktatták és tervvé alakították, amelyet a főparancsnok egyetlen intésére végre fognak hajtani. Azt tanácsolom nekik [Izraelnek], hogy ne kövessék el ezt a hibát, még szóban sem”.

Hatami megjegyzése előtt Beni Gantz védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy az Izraeli Védelmi Erők folyamatosan frissíti a terveket az iráni nukleáris telepek elleni jövőbeli katonai csapáshoz.

Gantz a Fox Newsnak adott interjújában közölte, hogy a katonai terveket csak közvetlenül egy ilyen támadás végrehajtása előtt véglegesítik.

„Addig [a terveket] tovább építjük, javítjuk … a lehető legmagasabb szakmai színvonalra” – mondta. „Ha a világ hamarabb megállítja [Iránt], annál jobb. De ha nem, akkor önállónak kell lennünk, és egyedül kell megvédenünk magunkat”- tette hozzá a védelmi miniszter.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szintén kijelentette, hogy mindent megtesz, hogy megakadályozza Iránt az atomfegyver szerzésben, függetlenül attól, hogy Washington visszatér-e az Iszlám Köztársasággal 2015-ben kötött nukleáris megállapodáshoz.

Két hete Netanjahu megtartotta az első nagyobb miniszteri találkozót Joe Biden hivatalba lépése óta, mely Izrael Iránnal szembeni politikájával foglalkozott. A megbeszélésen részt vett vezető tisztségviselők között volt Gantz, Gabi Askenázi külügyminiszter, Aviv Kochavi altábornagy, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Joszi Cohen, a Moszad vezetője és Izrael amerikai nagykövete, Gilád Erdán.

Kochavi januárban, ritka alkalomként, nyilvánosan kritizálta a 2015-ös iráni nukleáris megállapodáshoz (JCPOA) való visszatérés tervét.

„Az Egyesült Államokban történt váltás miatt az irániak azt mondják, szeretnének visszatérni az előző megállapodáshoz” mondta Kochavi a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének (INSS) címzett beszédében. „Szeretném tisztázni a JCPOA-val kapcsolatos álláspontomat, melyet minden kollégámmal megosztok, amikor találkozom velük szerte a világon. A 2015-ös megállapodáshoz való visszatérés, még ha egy hasonló, kisebb javításokat eszközölt megállapodás is, operatív és stratégiai szinten rossz megállapodás. Ezért egy ilyen megállapodást nem szabad lehetővé tenni.”

„Irán nemcsak Izraelt fenyegeti, hanem az egész világot. Ha a 2015-ös iráni megállapodás megvalósult volna, Irán végül bombához jutott volna, mert a megállapodás nem tartalmazott korlátozásokat és felügyeletet annak megakadályozására. A mai Irán nem a 2015-ös JCPOA-t aláíró Irán” – hangsúlyozta Kochavi.„Kétségtelen, hogy Irán olyan katonai nukleáris képességekkel rendelkező ország kíván lenni, amelyeket ha úgy dönt, használhat … Irán dönthet a bomba készítés irányába haladásról. Ennek az elemzésnek a fényében utasítottam az izraeli hadsereget, hogy készítsen több operatív tervet, és ezeken a terveken dolgozunk, és a következő évben kidolgozzuk őket… A kormány fogja eldönteni, hogy felhasználja-e őket.”