Nehogy kidobd a régi képcsöves tévédet, lehet, hogy többet ér, mint egy új
tv régi

Akár több százezer forintot is elkérnek manapság az eBay-en egy-egy különlegesebb képcsöves televízióért vagy monitorért, de az átlagos darabok ára is gyakran vetekszik a jellemzően sokkal nagyobb képátlójú és felbontású folyadékkristályos és egyéb modern kijelzőkével. A katódsugárcsöves (angolul cathode ray tube, rövidítve CRT) megjelenítők zöme ráadásul bőven elmúlt tízéves, a kialakításuk a legkevésbé sem praktikus, bizonyos körökben mégis rendkívül kelendők.

Egyre több film- és videojáték-kedvelő kezdte el értékelni a képcsövek előnyeit, leginkább a színhűséget és a válaszidőt, amely jobb az LCD-panelekhez képest. A hagyományos megjelenítők színei sok esetben élethűbbek a manapság elterjedt lapos képernyőkénél (főleg a fekete és az ahhoz közeli árnyalatoknál), és hamarabb tudnak reagálni a megjelenített kép változásaira. Az LCD-k viszonylagos lassúsága főleg sportközvetítések, akciófilmek nézése, illetve játék közben nyilvánul meg, ilyenkor a gyors mozgások sokszor homályossá, szellemképessé válnak a modern tévéken és monitorokon, ami a komolyabb játékosoknak, e-sportolóknak gondot jelenthet.

Az alacsonyabb felbontású tartalmak sokkal élvezhetőbb módon jelennek meg a CRT-képernyőkön, mint a modernebb eszközökön. Ez a szempont különösen fontos a régi filmek kedvelőinek, főleg amióta a bakelitlemezekhez és a magnókazettákhoz hasonlóan a videokazetták is kezdenek ismét divatba jönni a formátum nyújtotta sajátos látványvilág miatt. Az e-játékosok körében sem közömbös a képcsövek jellegzetessége: egyrészt elég kisebb felbontásra állítani a mai játékokat, így azok akár régebbi számítógépeken is akadozás nélkül futtathatók, másrészt az eleve kis felbontású régi videojátékok megjelenése is mutatós marad – sőt, egy régi szoftverrel egy korabeli TV-készülék előtt játszva fokozható a múltidézés élménye.

Kapcsolódó cikkEgyre többen veszik elő a kazettás magnókatÜzletileg ugyan még mindig nem jelentős a magnókazetták piaca, de a világjárvány furcsa módon felerősíti a növekedést.

A képcsöves tévék és monitorok áremelkedése persze csak a legjobb típusoknál tapasztalható igazán. Ilyenek például a Sony Trinitron képcsöves készülékei, amelyekért az eBay-es kínálatot végignézve jellemzően több tízezer forintot kérnek, de akadnak egészen elképesztő ajánlatok is: cikkünk megjelenésekor például egy nagyjából 25 éves, akkoriban szokványosnak számító 51 centis képátmérőjű Sony tévét 1300 dollárért igyekszik eladni valaki – a hirdetésben jól látszik, hogy az eladó leginkább a régi videojátékok kedvelőinek szánja a készüléket, és óránként ketten rá is néznek a régi tévé adatlapjára, ami jelentős érdeklődésnek számít az eBay-en (persze ennek oka lehet az ár okozta meglepetés is).

fónagy istván ifj.

 

A piac másik érdekes jellegzetessége, hogy jellemzően a kisebb képernyős készülékeket keresik a vevők. A mai, egy méter feletti átmérőjű tévékhez képest nevetségesen kicsinek tűnő darabokon látszanak igazán szépnek a régi, alacsony felbontású játékok, illetve a legjobb minőségű képcsöveket a sokszor csak néhány colos, de profi felhasználásra szánt stúdiómonitorokba szerelték – az eBay-en ezekért is jellemzően több tízezer forintot kérnek, de olykor százezres összegekért is felkerül egy-egy darab az oldalra. És persze a hagyományos számítógép-monitorok között is találni olyan, mára kultikussá vált típusokat, amelyek akár ezer dolláros áron cserélnek gazdát még manapság is.

Az olykor hajmeresztő hirdetési árak persze nem jelentik azt, hogy el is kelnek ennyi pénzért a termékek. Az eBay-en előforduló készülékek gyakori túlárazottságára a játékosok is felhívják egymás figyelmét, és jól tudják, hogy a batár tévék és monitorok tulajdonosai sokszor még akár fizetnének is azért, hogy valaki megszabadítsa őket az elavult daraboktól. A képcsövek mellesleg rendkívül veszélyes hulladéknak számítanak, legális és környezettudatos módon egyáltalán nem könnyű megválni ezektől a régi készülékektől, például a lomtalanítás során se szabadna kitenni az útban lévő CRT-készülékeket. Egyes modellek esetében azonban a tévészerelők tapasztalata is alátámasztja az áremelkedést, a The Verge riportjában 2018-ban egy szakember egy Sony Trinitron tévét mutatott büszkén az újságírónak, amiről elmondta, hogy

Tíz éve még 100 dollár alatt megkaptam volna, most 2000 dollár az ára. Bizonyos tévéket mindenki meg akar szerezni.

A képcsövek mérete, súlya – a legnagyobbak több száz kilót is nyomhatnak – és sérülékenysége miatt a régi tévék sokkal nehezebben válhatnak olyan divatos retró tárgyakká, mint a már említett bakelitek és kazetták. A képernyőkre felvitt foszforréteg és az azokat pásztázó elektronágyúk idővel elhasználódnak, és érdemi utánpótlás híján – ma már leginkább csak speciális eszközökbe való katódsugárcsöveket gyártanak – ténylegesen felértékelődnek a még működő, minőségi képcsövek, illetve az azok felújítására szakosodott szerelők munkája.

Magyarországon mindenesetre a legnagyobb apróhirdetési és aukciós oldalak kínálatát átböngészve úgy látszik, hogy még várat magára a CRT-megjelenítők piacának felfutása, a legtöbb terméket akár ingyen, vagy néhány ezer forintos áron hirdetik, ideértve a legtöbbre tartott Sony tévéket is.