HÚSVÉT RÉGEN ÉS MA – pályázati felhívás
Miske, 1955. április 10. Húsvéti népszokások Miskén. Húsvét hétfõjén Királyék házához megérkezik Kiss János, az elsõ locsoló, aki éppen kölnis üvegbõl meglocsolja Király Ilonkát. Király Péterné többek között hímestojással és süteménnyel kínálja a legényt. Magyar Fotó: Tormai Andor

 

 

 

 

A Herman Ottó Múzeum pályázatot hirdet jelenkori húsvéti szokásaink megismerése, rögzítése céljából három kategóriában.

Tudjuk, hogy a „hagyományos” húsvéti szokások rengeteget változtak az elmúlt évek, évtizedek alatt. Ennek a változásnak a folyamatát, vagy legalább egy-egy mozzanatát szeretnénk rögzíteni, s megőrizni az utókor számára.

Aki kedvet érez, hogy ebben a munkában segítségünkre legyen, pályázzon a következő kategóriák valamelyikében:

 

  1. kategória: Írás

Leírás, dolgozat, fogalmazás, vagy akár irodalmi mű (vers, novella) készítése arról, miként tölti pályázó és családja a húsvéti ünnepeket napjainkban az előző évek ünnepi időszakához képest. Értékeljük, ha a leírás a jelenkor mellett időben minél tovább visszatekint, s kitér az egyes szokáselemek változása, esetleg elhagyása indokaira is (pl. már nem járnak a fiúk, férfiak locsolkodni, mert városba költöztünk, vagy nem tartjuk a nagypénteki böjtöt, mert családunk nem vallásos, vagy nincs jelentősége a húsvéti nagytakarításnak, mert ebben az időszakban általában kirándulni megyünk stb.).

Fontosnak tarjuk a megmaradt szokáselemek rögzítését is, pl. járunk locsolkodni, de csak a közvetlen, szűk rokonságba, vagy manapság is tojás és sonka kerül az asztalra, s mellette még… Nagyra értékeljük, ha a pályázathoz új és archív fotókat is csatol készítőjük. Fontos, hogy az egyes események, szokások helyhez és időhöz legyenek kötve.

 

  1. kategória: Fotó

A pályázók örökítsék meg egy-egy fényképen, hogy hogyan ünneplik ma a húsvétot! Milyen szokások élnek még a családjukban, divat-e még náluk a locsolkodás, hogyan és mivel locsolkodnak, mi kerül az ünnepi asztalra, hogyan öltözködnek húsvétkor, hová mennek, hogy ünnepelnek, hogyan dekorálják a lakást, az ünnepi asztalt, kapnak-e a gyerekek ajándékot, stb.

A fotók minősége: minimum 2 megapixel

 

  1. kategória: Képzőművészet

Az alkotások témája a régi idők és napjaink húsvéti szokásai, melyeket lehet egy képen belül, de külön-külön is megjeleníteni.

Pályázni lehet egyénileg vagy csoportosan.

Technika: szabadon választott.

A képek mérete: A/2 vagy A/4.

 

 

Pályázni mindhárom kategórián belül felnőtt (18. életévtől) és ifjúsági (18. életévig) korcsoportban lehet.

A beküldött pályaművekhez kérjük csatolják a kategória megnevezését, a pályamű címét, az alkotó/alkotók nevét, életkorát és egy elérhetőségét (e-mail címet, telefonszámot)!

Benyújtás módja:

Írás kategóriában:

  • Személyesen a múzeum portáján leadva, hétköznapokon 8-17 óráig vagy postai küldeményként, hagyományos, papír formában a Herman Ottó Múzeum címére (3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.)
  • Elektronikusan pdf. formátumban a husvet.muzeum@gmail.com e-mail címre.

Fotó kategóriában:

Képzőművészet kategóriában:

  • Személyesen a múzeum portáján leadva, 8-17 óráig vagy postai küldeményként, a Herman Ottó Múzeum címére (3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.).

 

A beérkező pályamunkákat a Herman Ottó Múzeum szakembereiből álló zsűri értékeli.

A kategóriák győztesei nyereményekben részesülnek.

A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a beérkező pályaműveket a Múzeum saját felületein (honlap, facebook oldalak) közzéteheti, azokat archiválja, kutatási célra felhasználja.

Beérkezési határidő: 2021. április 25.