Tanszüneti időszakban érvényes menetrend lép életbe

 

 

Az MVK Zrt. új alapokra helyezett menetrendje április 17-én, szombaton lép életbe. Ez a menetrend tartalmazza a tanulmányi időszakban és a tanszünetben érvényes menetrendet is.

A veszélyhelyzetben alkalmazott korlátozó intézkedések függvényében fogjuk alkalmazni a tanszüneti vagy a tanulmányi időszaki menetrendet.

A menetrendi oldalak fejlécében látható, hogy mely időszak menetrendjéről van szó, de színvilágában is elkülönül a két menetrend: a tanulmányi időszakban érvényes menetrend háttérszíne fehér, a tanszünetben érvényes menetrendi háttérszíne sárga. Azoknál a járatoknál, ahol nincs külön tanulmányi időszakban és tanszünetben érvényes menetrend, a menetrendi oldal háttérszíne szintén fehér.

A menetrend kialakítása során a döntéshozók szem előtt tartották a boltok, szolgáltatók fokozott újranyitását, az iskolák kinyitását, a várható utazási igényeket hogy a nélkülözhetetlen közszolgáltatások, a patikák, az élelmiszerüzletek és a nagy munkáltatók dolgozói, illetve a miskolci és Miskolc környéki munkavállalók továbbra is időben el tudjanak jutni a munkahelyükre, figyelembe véve az éjszakai kijárási korlátozások változását. A felelős gazdálkodás jegyében ezzel a menetrenddel a miskolci közlekedési vállalat Miskolc város megrendelésének megfelelő teljesítményt biztosítja.

 

A menetrendtervezés szempontjai:

  • a reggeli és délutáni csúcsidőszakok koncentrált utasforgalmához igazított kapacitás biztosítása,
  • ütemes menetrend kialakítása volt a cél,
  • a hosszabb útvonalon párhuzamosan közlekedő járatok egyenletességére törekedtek a szakemberek,
  • az átszállások (csatlakozások) tervezésénél fő szempont az volt, hogy legfeljebb 3 perces gyaloglási idővel és 10 perces megállóhelyi tartózkodási idővel megvalósuljanak,
  • figyelembe vették, hogy az utasok számára a menetrend számos forrásból online is megismerhető, az utazás egyszerűen, gyorsan tervezhető, a teljesség igénye nélkül az mvkzrt.hu, googlemaps.hu, menetrendek.hu, wego.here.com oldalakon, illetve telefonos alkalmazások segítségével is, mint például a MobilOn, vagy a Menetrendek.hu,
  • a pályaudvar nélküli, ún. nem irányított végállomásokon a lakosság zavarásának minimalizálása érdekében legfeljebb 10 perc végállomási tartózkodási időt töltenek az autóbuszok,
  • továbbra is biztosítottak a korábbi átszállásmentes utazási kapcsolatok a városrészek között.

 

A menetrendváltozás részletei:

  • a legszembetűnőbb változás, hogy az autóbuszok esetében az üzemidő 04:00-tól 23:00 óráig, a villamos üzletágnál 03:00-tól 23:00 óráig tart,
  • az üzemidő változás következtében felszabaduló járatok napközben közlekednek, ahol a valós utazási igények jelentkeznek, így is elősegítve a csúcsidőszaki járatsűrítést. Ez azt jelenti, hogy
    • tanulmányi időszakban a március 18-án bevezetett menetrendhez képest reggel 4-9 óra között 146 db többlet indított járat szerepel, míg a délutáni csúcsidőben 13-18 óra között 156 db többlet indított autóbusz és villamos járat került a menetrendbe.
    • tanszüneti időszakban a március 18-án bevezetett menetrendhez képest reggel 4-9 óra között 112 db többlet indított járat szerepel, míg a délutáni csúcsidőben 13-18 óra között 104 db többlet indított autóbusz és villamos járat került a menetrendbe.
  • hétvégén az 1B-s járatok helyett valamennyi 1-es autóbusz Berekalja érintésével közlekedik;
  • a 2-es, 12-es, 5-ös, 30-as és 67-es autóbusz vonalak helyett, a velük vonalpárt alkotó viszonylatokat lehet a továbbiakban igénybe venni: a 2-es és 12-es autóbuszok helyett a 20-as, az 5-ös helyett a 15-ös, a 30 helyett a 31-es valamint a 67-es helyett a 19-es autóbuszokat;
  • az 1É jelzésű éjszakai, valamint a 12G viszonylatjelzésű garázsmeneti járat megszűnik;
  • tanulmányi időszakban munkanapokon, valamint tanszünetben, szabadnapokon és munkaszüneti napokon amikor a 2-es villamos nem közlekedik, akkor helyette az Újgyőri főtér és a Vasgyár között közlekedő 9-es, 19-es, 29-es, és 68-as számjelzésű autóbuszok vehetők igénybe villamosbérlettel, illetve a papír alapú jegy másik végének érvényesítésével. Például az 1-es villamosról történő átszállás esetén a villamoson érvényesített menetjegy a Vasgyárig érvényes az említett autóbuszokon, a jegy másik végének az autóbuszon történtő érvényesítésével. Ellenkező irányban történő utazásnál átszálláskor ugyanilyen módon érvényesíthető a jegy. A mobiljegy kizárólag egy útra érvényes, csak azon a járaton használható, amelyiken érvényesítették.
  • a 240-es viszonylaton a Mechatronikai Iparik Park bővítése miatt új útvonalon közlekednek az MVK autóbuszai;

Figyelembe véve a törvény által meghatározott járatsűrítést továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérjük az utasszámokat és amennyiben egy járat kihasználtsága eléri az 50 százalékot, úgy az előre meghirdetett menetrenden felül további plusz, úgynevezett rásegítő járatokat indítunk a zsúfoltság elkerülése érdekében.

Utazásuk tervezéséhez továbbra is érdemes a MobilON telefonos alkalmazást használni.

Az MVK jegy- és bérletpénztárak a https://mvkzrt.hu/berletpenztarak oldalon meghirdetett nyitvatartással üzemelnek. A személyes érintkezés elkerülése érdekében az MVK azt javasolja, hogy ügyfelei éljenek a különböző mobilapplikációkban elérhető elektronikus bérletek és jegyek vásárlási lehetőségével, amelyek esetén nemcsak a vásárlás folyamata, de az utazás alatti használat is biztonságos. A mobiljegy-alkalmazáson keresztül történő vásárlásról mindent megtudhatnak a https://mvkzrt.hu/mobiljegy oldalon.

A 2021. április 17-től érvényes menetrend pdf formátumban elérhető utasaink számára – akár a teljes menetrend, akár az egyes járatok menetrendjének tekintetében – a https://mvkzrt.hu/menetrend  oldalon, az érvényes menetrend, illetve a menetrendi pdf dobozban. Aktuális menetrendünk jelenik meg a megállóhelyi LED kijelzőkön, a MobilON telefonos alkalmazásban, a weboldalunk és valamennyi más GTFS alapú menetrendi keresőben, utazástervezőben, mint például a Google Maps-en vagy a menetrendek.hu oldalon.  Az egyes járatok menetrendjét kérésre a jegy-és bérletpénztárakban kinyomtatják.

Kérjük, utazáskor hordjanak maszkot, és lehetőség szerint a járműveken tartsák be a megfelelő védőtávolságot!