Nem, nem beszél mandarinul az oltás óta olvasónk, aki a kínai vakcinát adatta be- menő lett a szputnyik
Nem, nem beszél mandarinul az oltás óta olvasónk, aki a kínai vakcinát adatta be.

Nemrég kollégánk mesélte el Szputnyik vakcinás tapasztalatait mindenkinek, aki kíváncsi az oltás utáni érzéseire, gondolataira:

Most pedig olvasónk, a 43 éves Erika számolt be arról, hogy mi is történt, miután orvosa felhívta, hogy a Sinopharm oltását, azaz a kínai vakcinát adathatja be magának.

Elég sokat vacilláltam, mikor a doki felhívott, hogy van lehetőségem a kínai vakcina megszerzésére. Na, nem azért, mert oltásellenes lennék, és nem is azért, mert a mellékhatásoktól tartottam, hanem a hatékonysága nem győzött meg teljes mértékben, hiszen nem is volt olyan rég, hogy felröppentek a hírek, miszerint nem annyira ad biztonságot a keleti gyártmány, mint a többi. Minek adassam be, ha nem véd maximálisan? Futott át a fejemen a kérdés.

– kezdte Erika.

Erika nem internetes fórumok hoaxaiból tájékozódott, hanem a kínai járványügyi biztos nyilatkozatát olvasta, Gao Fu ugyanis arról számolt be, hogy nem elég magas a hatékonyság, de dolgoznak rajta a kutatók, hogy jobb legyen. Az adatok szerint 80 százalékos védelmet ad a vakcina, ami azért nem olyan kevés, ráadásul a szakértők mindenkit megnyugtattak, hogy egyre fejlődik a kínai készítmény, és maximálisan biztonságos.

A leginkább az tetszett meg, hogy nem olvastam semmilyen komoly mellékhatást, így bátrabban indultam el az oltásom időpontján az orvoshoz. Gyorsan sorra kerültem. Másnapra egy kis levertséget tapasztaltam, illetve fájt a szúrás helye, és mikor megmértem a lázamat, egy enyhe hőemelkedés jelentkezett, de 24 órával később már abszolút semmi gond nem volt.
A második oltásra már teljes nyugodtsággal mentem, tudtam, ismét nem fog semmi gond történni, a hosszabb várakozási időt leszámítva, de azzal azért együtt lehet élni. Azt olvastam, és az orvosom is arról tájékoztatott, hogy a második oltás után 20-21 nappal alakul ki a védettség, ezért én biztosra mentem. 30 nappal a második dózis beadása után kértem egy ellenanyag tesztet. Egy magánlaborban foglaltam időpontot, és egy kérdőív kitöltése illetve lázmérés után már vért is vettek tőlem, és 24 órán belül megkaptam az eredményt.

– folytatta olvasónk.

Erika elmondta, azért ment el ellenanyag tesztre, hogy megtudja, beindult-e nála a védettség. Az ellenanyag tesztek közül két fajta létezik, az egyik megmutatja, hogy termel-e ellenanyagot a szervezetünk, a másik még számszerűsíti is. Olvasónk a számszerűt választotta.

Fontos, hogy ez gyorsteszttel nem pontosan kimutatható, ezért mindenképp rendes vérvételt érdemes kérni, szakemberrel, és laborban teszteltetni.

Először gondolkoztam sima ujj szúrásos gyors teszten, de úgy voltam vele, inkább rendesen megnézetem laborban, hogy pontos legyen. Szerencsére az eredmény pont az volt, amit vártam! Az ellenanyag termelés beindult, rengeteg antitestem volt már 30 nappal a második injekció után. Most már biztonságban érzem magam