Kökény Mihály bizalmatlan a kínai vakcinával szembe – állítólag nem elég hatásos

A szocialisták volt egészségügyi minisztere kétségbe vonja a kínai vakcina hatásosságát. Kökény Mihály azt állítja, hogy a Sinopharm csak 50 százalékban véd a koronavírus ellen. Az MSZP szakpolitikusa azt azonban nem volt hajlandó elárulni az M1-nek, honnét származik az információja. Lényegében a teljes baloldal oltásellenes – közben így reagált az ellenzéki pártok elmúlt hetekben folytatott politikai tevékenységére a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott: eddig a keleti vakcinákat támadták, most pedig az oltóanyagok hatékonyságát kérdőjelezik meg – hangzott el az M1 Híradójában.

„Nem túl kedvezőek az eredmények, 50 százalék körülinek mérik a Sinopharm hatásosságát” – ezt állította Kökény Mihály volt MSZP-s egészségügyi miniszter a baloldali Hírklikknek. A szocialisták ma is aktív szakértője azt azonban nem volt hajlandó elárulni az M1 kérdésére, hogy honnét származik ez az információja.

 

 

„Egyetemi kutatólaboratóriumokban más helyeken ezt vizsgálják, de arra nincs felhatalmazásom, hogy elmondjam, hogy melyik egyetemnek az információja ez, ezt kifejezetten kérték, de a nemzetközi adatokra is tudok hivatkozni, az is eléggé ellentmondásos” – fogalmazott.

A belgyógyász, kardiológus végzettségű Kökény Mihály szerint, míg az orosz Szputnyik vakcina biztonságos, addig a kínairól a tudománynak kell eldöntenie, hatásos-e.

Közölte: amennyiben mégis kiderülne, hogy a Sinopharm is tömegesen alkalmazható oltóanyag, akkor sem lesz miért bocsánatot kérnie az oltásellenes baloldalnak, és neki sem.

„Bocsánatot kérni nincsen miért, mert itt nem politikai alapon ítéltem én meg, egészen biztos, és szerintem senki sem, hanem azt a kérdést tettük fel, hogy hol vannak a bizonyítékok” – mondta.

Kökény Mihály 2019-ig az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatójának volt a politikai tanácsadója. A WHO jelenlegi tisztségviselője, Hans Kluge éppen a héten járt Budapesten, és a hazai baloldallal ellentétben azt mondta: Magyarország hatékonyan kezelte a járványt, és széleskörű oltóanyag-beszerzéssel védte meg az embereket.

„Magyarország életmentő eszközként tekintett az oltásra, ami független a geopolitikától. Ez nagyon fontos, mert ez az egyetlen út, ami kivezet minket a világjárványból. Lenyűgöző látni, hogy május végére Magyarországon minden regisztrált hozzájuthat a vakcinához” – fogalmazott Hans Kluge.

Voltak, akik olyan dolgokat mondtak a keleti vakcinákról – az LMP nem volt ilyen -, amiről bebizonyosodott azóta, hogy nem igaz.

Az LMP-s Ungár Péter szerint a baloldal nem oltásellenes. Azt azonban elismerte az M1-nek, hogy voltak olyan ellenzéki politikusok, akik nem mondtak igazat a keleti vakcinákról.

Az MSZP-s Mesterházy Attila pedig politikai nyomásgyakorlást emlegetett azzal kapcsolatban, hogy ötvened magával ő miért írta alá azt a határozati javaslatot, amiben az ellenzék a kínai vakcina beszerzésével és engedélyezésével kapcsolatos intézkedéseket akarta számon kérni a kormányon.

Lényegében a teljes baloldal oltásellenes – reagált az ellenzéki pártok elmúlt hetekben folytatott politikai tevékenységére a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában azt mondta: eddig a keleti vakcinákat támadták, most pedig egy másik „ravaszkodásba” fogtak. Azt kérdőjelezik meg, hogy a beadott oltóanyagok hatékonyak-e.

„A mi vizsgálataink szerint az első oltás utáni visszabetegedési arány az 1 százalék körüli, és mindegyik vakcina egyformán hatékony. Úgy hogy az oltásellenességnek azt a formáját is vissza kell utasítani, amely azt kérdőjelezi meg, hogy a vakcinák hatékonyak-e” – fogalmazott.

A beadott vakcinák hatékonyságát vizsgáló magyar kutatásokról Gulyás Gergely a kormányinfón közölte: az eddigi adatok alapján a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, a Szputnyik pedig a legjobb az itthon beadott oltóanyagok közül.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: mindegyik vakcina rendkívül hatékony és már az első dózis után is megfelelő védelmet biztosítanak a koronavírus ellen. Jelezte: a hatékonysági vizsgálat eredményét nyilvánosságra fogják hozni.