Tarlós egységesített parkolást akart, Orbán ezt “nem tudta teljesíteni”

Tarlós 16 dolgot kért Orbán Viktortól, de csak 15-öt teljesítenek ebből, a tizenhatodik lett volna parkolás egységesítése. A főpolgármester azt is elmondta, Puzsér szerinte végül nem fog elindulni a főpolgármester-választáson

Interjút adott a Válasz online-nak Tarlós István budapesti főpolgármester, aki elárulta, két oka van annak, hogy elvállalta, hogy ismét elindul a főpolgármester-választáson a Fidesz színeiben. Mint mondta, az egyik ok az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a várakozásai ellenére lényegében minden kérését teljesítette a folytatáshoz, a másik pedig az, hogy szerinte az ellenzéknél nagyobb esélyekkel indul a “hatásgyakorlási versenyen”.

Tarlós azt mondta, Orbán tudja róla, hogy csak addig vállalja a munkát, amíg mindenki komolyan veszi a kormánnyal kötött megállapodást, és ha bárki kiüresíti vagy átértelmezi, akkor ő feláll. “Ezt őszintén megmondtam miniszterelnök úrnak is. Vagy én vezetem ezt a várost, vagy nem. Középút ebben nincs” – tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a kormányfővel alapvetően értik egymást, szerinte Orbán jól képviseli az ország legfontosabb ügyeit, ő meg tisztában van azzal, hogy Tarlós tud várost vezetni, és ezért támogatja, holott nem mindenben értenek egyet.

Hozzátette, nem akar már karriert építeni, de racionálisan mérlegelte a helyzetet, és úgy látja, Budapest mindenképp jobban jár, ha marad.

Tényleg van, aki ebben az országban él és elhiszi, hogy Karácsony Gergely majd kitapos valamit Orbán Viktorból? Még egyszer: Karácsony. Orbánból. Kitapos.

– tette fel a kérdést.

Tarlós ugyanakkor azt is elárulta, hogy 16 pontról akart megállapodni Orbánról, de csak 15-öt teljesítenek, a tizenhatodik a parkolás rendezése és egységesítése lett volna. A parkolási mutyiról azt mondta, ő sem ért egyet azzal a rendszerrel, ami jelenleg van, ő is hall visszaélésekről, és szeretné megváltoztatni az állapotokat, de mint mondta, ha mindenáron ragaszkodott volna ehhez, “az alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna”. Hozzátette, “a politikai klíma mindenesetre nem volt megfelelő ahhoz, hogy az átalakítás ne okozza helyi botrányok tömegét”, bár

van olyan kerület, ahol szinte szabályos pénzbeszedésként használják a rendszert.

Elmondása szerint nem csak fideszes vezetésű kerületekben van gond.

Tarlós beszélt arról is, hogy bár kevés dologban ért egyet az ellenzékkel, abban igen, hogy míg az ország lakosságának durván ötöde Budapesten él, és a GDP 33 százaléka is a fővárosban termelődik, ehhez képest keveset kap vissza a város. Szerinte állandó vita ez a mindenkori parlament és a főváros között.

Szólt a főpolgármester-választásra függetlenként bejelentkező Puzsér Róbert Sétáló Budapest fantázianevű programjáról is, erről azt mondta, az alapgondolat jó, de ez az ő 2009-es programjának is a része volt, a megvalósításhoz viszont először biztosítani kell az előfeltételeket: be kellett hozzá fejezni a metróépítést, be kell fejezni a másik felújítását, megfelelő számú őrzött P+R-parkolót kell építeni, mert addig nem lehet kitiltani a forgalmat a belvárosból, ameddig ezek nincsenek készen.

Puzsérról emellett azt mondta, “megenged magának olyasmit, amit mondjuk én nem tennék – gyakran csipkedek én is, de sosem rugdosok. Róbert meg egyfolytában”. Hozzátette:

Puzsér gyáva blöffölő. Úgysem mer elindulni októberben a választáson. Valamilyen trükkel kimagyarázza magát. Azt mondom: nem lesz ott a startvonalnál ősszel. Miközben arról beszél, hogy ő főpolgármester akar lenni. Az meg nem megy másképp, csak ha elindul.

A Tóth József XIII. kerületi szocialista polgármesterhez fűződő viszonyáról azt mondta, mindketten veteránok a közgyűlésben, nincs köztük rivalizálás, mindketten szeretik a hatvanas-hetvenes évek zenéjét, és azért hívta meg a fejlesztési tanácsba, mert korábban Tóth együttműködő volt például a Dagály-fejlesztésnél. “Cserébe megígértem, hogy nem engedem belerángatni pártpolitikai adok-kapokba, s ha valaki ilyennel próbálkozik a Fideszben, azt meg fogom torolni” – mondta.

A fapados járatok esetleges Budapestről kitelepítéséről azt mondta, ez egy hosszú távú terv, a Gyurcsány-érában ugyanis egy 75 évre szóló szerződést kötöttek erről, ő pedig valójában a katonai és teherszállító gépek számára javasolt egy távolabbi, kisebb repteret. Emellett viszont mindenképpen mihamarabb meg akarja oldani, hogy éjfél és öt óra között ne legyen légi forgalom Budapest felett, elmondása szerint a reptér is pozitívan áll a kérdéshez.

Az e-jegyrendszerről azt mondta, a Belügyminisztériummal előkészítették a MÁV-val kompatibilis elektronikus jegyrendszert, nemsokára aláírják erről a megállapodást, az ütemterv már elkészült, és szerinte 2020 végére ezt be is fogják vezetni.

Tarlós azt is kijelentette, hogy korrupció nincs a városházán, Habony Árpád haverjait nem ismeri.

A Lázárral folytatott vitájáról azt mondta, mivel a volt miniszter a gyerekével egyidős, ezért sosem tudott igazi haraggal gondolni rá.

Vidéki fiú, az volt a feladata, hogy a vidékért harcoljon, nekem ősbudapestiként pedig egészen más volt a dolgom. János aztán elkezdett pikírtkedni. Abban én sem vagyok feltűnően rossz. Ennek lettek szórakoztató következményei a nyilvánosság előtt. De nem haragszom rá. Az adósa sem maradtam. Sosem kívántam a vérét. A sorsát maga alakította

– mondta.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy Lázár utódjával, Gulyás Gergellyel jobban kijön. “Gulyás Gergely jó családból való fiú – ha szabad még manapság ilyet mondani. Jóindulatú, volt gyerekszobája, tisztelettudó, okos, ősbudapesti – szót lehet vele érteni. Nem tagadom: a munkakapcsolatunk sokkal jobb, mint amilyen Jánossal volt. Az alapvető, meghatározó megállapodásokat azonban a miniszterelnökkel kötöttem meg” – mondta.