Néhány éven belül újra Miskolc büszkesége lehet az Avas Szálló

A tehetséggondozás, oktatás, nyitott rendezvények központi helyszíne lesz néhány éven belül Miskolc ikonikus épülete. A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) az év elején megvásárolta a miskolci Avas Szállót. A felújítást követően a tehetséggondozást végző szervezet jóvoltából az épület egyszerre szolgál majd oktatási célokat, ad otthont rendezvényeknek, lesz szálláshely, illetve nyitott rendezvényekkel járul majd hozzá a helyi közösségek építéséhez.

Az épületbejárást követően Szentirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy ez az ország a bátrakra és a tehetségekre épült, gondoljunk csak a világhírű tudósainkra, sportolóinkra, akik nemcsak itthon, de a világ bármely pontján megállták a helyüket.

Magyarország Kormánya az oktatásba, a tehetséggondozásba és a magyar tudásba előszeretettel fektet be pénzt, időt és energiát, hiszen ezek generációkon keresztül, hosszú évek során szolgálják az ország jólétét és gyarapodását. Megtanultuk, hogy olyan ország lévén, amely korlátolt természeti erőforrásokkal rendelkezik, így elsősorban a tehetségünkkel, elhivatottságunkkal és a munka, a tudás iránt érzett alázatunkkal tudunk példát mutatni – emlékeztetett. A magyar kormány célkitűzését, amely szerint a magyar oktatást meg kell erősíteni, nemzetközi trendek is alátámasztják, hiszen látjuk, hogy azok az országok tudtak kitörni a saját régiójukon belül, amelyek az innovációba, a tudásba, a tudásmegosztásba fektettek – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő kiemelte, az oktatási kiadások 2021-ben meghaladják a 2240 milliárd forintot, ami közel 796 milliárd forintos növekedést jelent 2010-hez, és több mint 90 milliárdot 2020-hoz képest. Az elmúlt 30 évben nem volt Magyarországon olyan volumenű iskolafejlesztés, mint napjainkban, amikor összesen több mint 900 helyszínen, 290 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások, fejlesztések. Korábban sosem látott forrásmennyiség áramlik a teljes felsőoktatásba is, ami annak innovatív megerősítését szolgálja. A beruházások esélyt teremtenek arra, hogy a gazdasági növekedés hajtóereje a következő évtizedben a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás legyen, Magyarország regionális tudásközponttá váljon. A cél világos, a rajtpisztoly eldördült, a miskolci MCC Központ pedig a borsodi fiataloknak segít a sikeres célba érésben – tette hozzá.

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke kiemelte, az MCC az Avas Szálló épületében oktatási és tehetséggondozási tevékenységre alkalmas helyiségek mellett kollégiumi férőhelyeket alakít ki, valamint olyan közösségi tereket hoz létre, amelyek a helyiek és az ide látogatók számára is hozzáférhetők lesznek.  Hangsúlyozta, ahol csak lehet, az MCC törekszik arra, hogy az épületek fenntartása a lehető leginkább költséghatékony legyen. Az alapítvány elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos funkciókkal tovább bővíthető az épület, így kávézó, könyvesbolt vagy kereskedelmi szálláshely is létesülhet. A vidéki központok kialakítása, felújítása több városban párhuzamosan zajlik. Az MCC a központok létrehozásával, a lehető legtöbb helyen nagy múltú, de nagyon rossz állapotú, elhanyagolt épületek felújításával az épített örökségünk megóvásához is hozzájárul – világított rá Orbán Balázs.

Veres Pál, Miskolc polgármestere rámutatott: jó érzés most itt állni az egykori Avas Szálló előtt. Emlékeztetett: hosszú évtizedek méltatlan és végtelenül elszomorító enyészete után, végre itt a lehetőség arra, hogy megújulhasson ez az egykor csodás épület, hogy begyógyítsuk ezt a Miskolc főutcáján tátongó sebet. Amikor elfogadtam a felkérést, hogy induljak a polgármesteri címért, én ezt tűztem ki az egyik fő célként magam elé, ezért lett az Avas szálló megmentése a Nagy-Miskolc program egyik alappillére. Jó érzés, hogy sikerült, hogy most itt állhatunk a cél előtt néhány lépésnyire – hangsúlyozta Veres Pál.

A városvezető megerősítette: jelenleg az épület állapotfelmérése zajlik, utána jön a tervezés és maga az építkezés, így nem kell újabb évtizedeket várni az Avas szálló újjászületésére, néhány éven belül a romok helyén egy új, gyönyörű épület áll majd. Veres Pál szerint a projekt mindannyiunk közös sikere, példa arra, hogy ha összefogunk és nyitottak vagyunk az együttműködésre, akkor még a legnehezebbnek, leglehetetlenebbnek tűnő célokat is elérhetjük.

Konyári György, az MCC regionális képviselet-vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Miskolcon a 2015 óta jelen lévő Fiatal Tehetség Program mellett az Egyetemi Program és a Középiskolás Program is elindul 2021 őszétől. Közel 200 diák képzése kezdődhet meg az új tanévben. A jelentkezési időszak most is tart. Az MCC programjaira jelenleg is folyik a jelentkezés, amelyről bővebb információt az mcc.hu, a fit.mcc.hu, valamint a kp.mcc.hu oldalon olvashat.

A jelenlegi épület (korábbi Korona Szálló) 1894-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, jelentős szerepet töltött be a város idegenforgalmában és vendéglátásában. 1987-ben bezárták, s bár több tulajdonosváltás történt, a szállót nem újították fel, megmentése, hasznosítása évek, sőt évtizedek óta napirenden van. Az MCC jelenleg az épület állapotfelmérését végezteti, ezt követően kezdődhet majd meg a tervezés.