Alfonzó 1935-ben /  Fotó:  Fortepan - Kármentő Éva

Alfonzó 1935-ben / Fotó: Fortepan – Kármentő Éva

Imádták a nők a fiatal Alfonzót, nem is csoda, hiszen a pompás izomzatát az Angol Parkban is megcsodálhatták, ahol Hortobágy legyőzhetetlen bikájaként lépett fel. 1987-ben ezen a napon aludt el örökre.

Bármelyik Rejtő Jenő-ponyvában szerepet kaphatott volna. Három ember életét élte egyszerre, az ő kalandjai ráadásul megtörténtek. Markstein József még a békeidőben, 1912-ben született Budapesten. Gyerekként édesapja baromfi-kereskedésében dolgozott, de középiskolába is járt, mígnem eltanácsolták, mert összeveszett az egyik tanárával. Aztán autószerelő-inas lett, majd cirkuszi artistaként dolgozott. Aztán rá jellemző módon fogta magát és Párizsba költözött, ahol 8 hónapig a Renault gyárban volt autószerelő.

Alfonzó 1971-ben / Fotó: Fortepan Kotnyek AntalAlfonzó 1971-ben / Fotó: Fortepan Kotnyek Antal

A hazatérése után az erős fizikuma miatt az Angol Parkban lett a Hortobágy legyőzhetetlen bikája, a birkózószámával bejárta az egész országot. Rajongtak érte a nők, ami nem is csoda, hiszen a felsőtestét bármelyik férfi megirigyelhette volna.

Alfonzó (balra) 1935-ben / Fotó:  Fortepan - Kármentő ÉvaAlfonzó (balra) 1935-ben / Fotó: Fortepan – Kármentő Éva

Aztán Olaszországban táncolt egy ideig, majd szerződtette a pesti Arizona varieté, ám innen meg azért kellett mennie, mert egy este összeverekedett egy Festetich gróffal. Nem sokkal ezután ismét külföldre kívánkozott, Egyiptomban, Szudánban és Libanonban is éjszakai mulatókban dolgozott. Az Alfonzó művésznevet az akkor elhunyt spanyol király, XIII. Alfonz alapján választotta. Nem a tisztelet miatt, egyszerűen tetszett neki.

(Még több érdekesség a múltból az Újságmúzeum oldalán.)

1944-ben munkaszolgálatra vitték volna, ám megszökött, egy évig bujkált, így élte túl a borzalmakat. A háború után aztán egyenesbe került, a Vidám Színpad művésze lett és országosan ismert komédiás. A legemlékezetesebb szerepét a Keménykalap és Krumpliorrban alakította, ő volt Bagaméri a fagylaltárus. Eredetileg a szigorú tekintetű Major Tamást kérték fel Bagaméri szerepére, ám végül nemet mondott, mert nem akart gyerekfilmben játszani. Így került a képbe Alfonzó, aki viszont parádés alakítást nyújtott. Olyannyira lubickolt a szerepben, hogy a forgatás szüneteiben is magánszámokkal szórakoztatta a stábot, ezekből vágták össze a filmben látható jeleneteket.

1956 - Alfonzó és Rodolfo a családjától búcsúzkodik, szovjet turnéra indultak / Fotó Fortepan - Bauer Sándor1956 – Alfonzó és Rodolfo a családjától búcsúzkodik, szovjet turnéra indultak / Fotó Fortepan – Bauer Sándor

Alfonzó 34 évig élt boldog házasságban Weisz Annával és három gyermekük született. Alfonzó örömére György fia az ő nyomdokaiba lépett (ő ugyebár Markos György). A kalandos életút 1987-ben, ezen a napon ért véget, Alfonzó 75 éves korában hagyott itt minket.

Alfonzó 1963 szilveszterén / Fotó:  Fortepan - HangosfilmAlfonzó 1963 szilveszterén / Fotó: Fortepan – Hangosfilm