AZ ORSZÁGOS FŐRABBI LÁTOGATOTT MISKOLCRA
Mindig olyan, mintha hazajönnék – mondta Frölich Róbert, akit idén újra országos főrabbinak választottak. Első vidéki útja Miskolcra vezetett.

Négy évvel ezelőtt járt utoljára Miskolcon Frölich Róbert, amikor gyermekkori barátját, Markovics Zsoltot miskolci főrabbinak választották. Akkor is országos főrabbi volt már 2015 óta. Ez a tisztsége 2018-ig tartott, most május végén pedig újra megválasztotta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közgyűlése, 75 százalékkal. 5

– Szeretek Miskolcra jönni, olyan, mintha hazaérkeznék, mert sok jó ismerősöm élt itt korábban. Sokat változott a város legutóbbi látogatásom, vagyis 2017 óta, de főleg az imaház, hiszen ezt teljesen felújították – mondta, majd hozzátette, sok segítséget tudnak nyújtani a miskolci közösségnek. – Szívesen megosztom tapasztalataimat a helyiekkel, hogy mi Budapesten hogyan építettünk közösséget, továbbá tárgyi eszközöket tudunk biztosítani vagy személyi feltételeket, szolgáltatásokat. Fontos, hogy együttműködjünk, és a jelenlegi közös gondolkodás ne szakadjon meg azzal, hogy visszamegyek a fővárosba – mondta.

Deutsch Miklós szerint egyik legfontosabb miskolci feladatok közé tartozik a zsinagóga felújítása, amire támogatást a Magyar Állam adhat. Az országos főrabbitól egy fórum keretében kérdezhettek a hívek szerdai miskolci látogatásakor.