Indul a szúnyoggyérítés Miskolcon is
légi irtás

 

 

Miskolcon is megkezdődik a csípőszúnyogok gyérítése az országos, központi szúnyoggyérítési program részeként.

 

A földi kémiai védekezést június 24-én és 25-én, a napnyugta utáni időszakban végzik el, amennyiben erre valamilyen ok, például a kedvezőtlen időjárás miatt nem lenne lehetőség, június 25-én és 26-án folytatják le a szükséges gyérítési munkálatokat.

A szúnyoggyérítéshez használt készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokra jelent veszélyt, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

 

Mindezek ellenére a szakemberek azt javasolják, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján takarják le, vagy vigyék be.

A gyérítés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt használó szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.

 

Tilos a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni!

 

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, éppen ezért a szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy ezeket az ingatlantulajdonosok rendszeresen ürítsék vagy takarják le.