Tárogatós Világtalálkozó Vaján – Kerényi László képei a sárospataki várból

 

 Július 7-18. között zajlik a 6. Tárogatós Világtalálkozó, Kelet-Magyarországon, Vaján, a Vay Ádám Kastélymúzeumban.

 

A rendezvény szervezője, házigazdája a Rákóczi Tárogató Egyesület. Ez az egyesület fogja össze a tárogatón játszó magyar és külföldi zenészeket. Az egyesület évente országos tárogatós találkozót szervez, ötévente pedig tárogatós világtalálkozót rendez,

 

 

A 6. Tárogatós Világtalálkozó programja két részből állt:

 

Első rész: 2021. július 7–11. Helyszín: Vaja, Vay Ádám kastélymúzeum, művelődési ház. Programok: szakmai előadások, hangversenyek, egyéni bemutatkozások, tárogatókészítők, fúvókakészítők bemutatója, valamint hangverseny Sárospatakon a Rákóczi várban, és tokaji borok kóstolója Tokaj-hegyalján.

A szakmai programokon országosan és nemzetközileg elismert szakemberek számolnak be a tárogatókutatás legújabb eredményeiről. Ismert tárogatóművészek hangversenyeket adnak és mesterkurzusokat is tartanak. Minden résztvevő tárogatós bemutatkozási lehetőséget kap. Sokféle zenei stílus kerül bemutatásra: magyar népzene, más népek zenéje, jazz, valamint klasszikus és kortárs zene a 17. századtól napjainkig.

 

Második rész: 2021. július 11–18. A világtalálkozón résztvevő tárogatósokból egy Nemzetközi Tárogató Együttes alakul, és ez az együttes hangversenyeket ad Magyarország különböző helyszínein. ( Nyíregyháza-Sóstó, Hortobágy, Hajdúböszörmény, Cserépfalu, Gyöngyöspata, Széchény, Hollókő, Budapest, Kecskemét, Ópusztaszer, Balatonalmádi, Budapest)

    

 A tárogatót magyar hangszerként ismerik az egész világon. A tárogató a Magyar Értéktárban „kiemelkedő nemzeti érték és HUNGARIKUM” címet kapott. A Rákóczi Tárogató Egyesület igyekszik mindent megtenni azért, hogy ez a hangszer minél ismertebb, kedveltebb legyen a magyar és a külföldi közönség előtt.

 

Szervező: RÁKÓCZI TÁROGATÓ EGYESÜLET

4562 Vaja, Damjanich út 75. /Vay Ádám Múzeum/