Mindent lát az izraeli kémprogram, amiből a magyar kormány is bevásárolt – Több célpontot is azonosítottak, itt vannak a részletek- Candiru, amely a húgyvezetéken át is behatol

Elhiszi, hogy a messengeren, a viberen vagy éppen a watsapon át bármit beszélhet, a kutya se tudja lehallgatni. Erről csak annyit, hogy a kutya tényleg nem füleli le. Egy ország nem alapozhatja a biztonságát a rendszergazdákra akiknek ki be járásuk lehet a gépjeinkbe, számukra totálisan megbizható automat kémprogramokra van szükség. Mert a tudás hatalom, s a hatalomhoz meg nagy széles sprektumú tudásra van szükség.

Blikk-információ

A Candiru rendszere az egyik legkomolyabb kémprogram, csak kormányoknak adnak el a szolgáltatásból / Shutterstock

A Candiru rendszere az egyik legkomolyabb kémprogram, csak kormányoknak adnak el a szolgáltatásból / Shutterstock

A magyar kormány is vásárolt abból a méregdrága izraeli kémszoftverből, amelyet egy hírszerzőkből álló titokzatos Tel-Aviv-i cég árusít kizárólag nemzeti kormányok részére.

A Candiru, azaz “Vámpírhal” névre keresztelz kémprogram működését a Microsoft és a Citizen Lab nevű kanadai kutatóközpont fedezte fel és leplezte le. Eddig tíz országból száz áldozatot sikerült azonosítani, jellemzően újságírókat, politikusokat, ellenzékieket, emberi jogi és civil aktivistákat figyeltek meg számítógépeiken és telefonjaikon keresztül.

Magyar megfigyelt személyről az eddigi hírek nem szóltak, a kutatók arra viszont találtak bizonyítékot, hogy Magyarországról is működtetik a Candiru rendszerét. A kémprogramhoz magánszemélyek és üzleti szereplők nem juthatnak hozzá, kizárólag nemzeti kormányok.

Mit is tud ez a kémprogram?

  • Meg tudja fertőzni a személyi számítógépeket, iPhone-t, androidos telefont és hozzáfér a felhőben tárolt adatokhoz is
  • Adatot képes kinyerni a Facebook, a Skype, a Gmail és a Facebook rendszeréből, de felárért a Twitter, a Viber és a különösen biztonságosnak vélt Signal adatainkhoz is hozzáfér
  • Hozzáfér a böngészési előzményeinkhez, a jelszavainkhoz
  • Észrevétlenül működésbe tudja hozni eszközünkön a kamerát és a mikrofont
  • Képernyőfelvételeket készít és továbbít az eszközünkről
  • Képes távolról átvenni az irányítást a számítógépes eszköz felett, ezzel akár manipulálva a célszemély tevékenységét, kompromittáló adatokat helyezhet el a gépen

Azt tudni kell, hogy a Candiru kémrendszere méregdrága. Egy korábban kiszivárgott árajánlat szerint a 16 millió eurós alapárban bármennyi gép megfertőzési kísérlete benne foglaltatik, ám ennyi pénzért egyszerre csak 10 eszköz egyidejű megfigyelését biztosítják. További öt és fél millió euróért hat országban és 25 eszközön lehet egyidejűleg kémtevékenységet folytatni. Az USA, Izrael, Oroszország, Kína és Irán azonban tiltott terület – feltehetően kényes külpolitikai megfontolásokból.

Másfél millió eurót kóstál az a lehetőség, hogy a megrendelő képessé váljon észrevétlenül átvenni az irányítást a megfigyelt személy számítógépe felett. A Twitter- és a Viber-fiókban való turkálás 200 ezer euró, a Signalhoz való hozzáférés félmillió eurós tétel.

A Citizen Lab munkatársainak sikerült azonosítaniuk egy nyugat-európai politikai szereplőt, akinek a gépe a Candiru kémprogrammal volt megfigyelve. Felvették vele a kapcsolatot, és sikerült lemásolniuk az eszköz merevlemezét – így szereztek egy példányt a kémprogramból. Ennek révén sikerült pontosan meghatározni a kémprogram működését.

A szakértők eddig 764 olyan weboldalt azonosítottak, amelyet a Candiru működtetői csalinak használtak. Ezek olyan létező weboldalak rosszindulatú másolatai, amelyek képesek segíteni a kémprogram behatolását a célszemély számítógépére vagy telefonjára. Ilyen módon igyekeztek többek között a CNN, az Amnesty International, a Black Lives Matter, az ENSZ, az WHO, az összes közösségi oldal, a Google, az Apple stb., de még genderelmélettel foglalkozó oldalak figyelmetlen látogatóit is átverni. (Fontos: mindig jól nézzük meg, hogy a böngészőben a helyes url, azaz internetes cím szerepel! Ha valami eltérés tapasztalható, akkor az minden esetben gyanús.)

Az izraeli Haaretz 2019-ben már hírt adott a titokzatos Candiru cég létezéséről. (A névadó candiru, azaz vámpírhal egy az Amazonasban élő piciny hal, amely képes az ember húgyvezetékén át behatolva élősködni az ember testében.) Akkor 120 alkalmazottjuk volt, melynek jó részét az izraeli titkosszolgálat kiber részlegétől csábították át havi 20 ezer dollárnál is nagyobb fizetésért. 2014-es indulása óta a cég egyébként már többször is nevet változtatott.

A szerkesztő megjegyzése. Nincs új a nap alatt. Aki telefont , világhálót használ az tudhatja, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében figyelik, lehallgatják és tudta nélkül akár a lakását is átkutathatják ha erre okot szolgáltatott. Ma már ez nem úgy történik mint az átkosban, hogy emberek százai füleltek egy nagy teremben.

Mostanában egy automata berendezés hallgatózik, amely bizonyos szavakra, kifejezésekre, virágnyelven elhangzó jelekre rögtön generálja a vészjelzést. Magyarul riaszt, a bomba, az atom, a nukleáris, a drog, a szer, az anyag és egyéb börtönszlenges kifejezésekre.

Persze vannak célzott lehallgatások is de ezekhez felsőbb szintű engedélyek szükségesek, ezentúl meg vannak olyan védett személyek, akik esetében is szigorúan tilos. Persze az egyesült államokat ez se zavarta a német kancellárasszony mobilját is lehallgatták. Biztos ami biztos. Az oroszok se szívbajosak óriási a tudásszomjuk, mindenkiről mindent szeretnének megismerni. A világ már csak ilyen.

S ezt a fajta kémkedést nemcsak állami , kormányzati szinten művelik. Bizonyára mások is tapasztalták, hogy rákerestek egy kereskedelmi cégre, egy autómárkára vagy egy speciális szolgáltatásra. Majd másnaptól százszámra érkeztek a témához szorosan kapcsolodó ajánlatok. Ki az a hülye aki elhiszi, hogy mindez csak véletlen. Aki úgy gondolja, sok van takargatni, titkolni valója az ne használjon mobiltelefont ne regisztráljon a közösségi oldalakon és kerülje a banki szolgáltatásokat.

Hiszen mindenki tudja , hogy egy bizonyos összegen felül minden pénzintézet bejelez a rendőrségnek: mondván egy ügyfele milyen tranzakcióra készül. Privátban pedig megszokott, hogy kereskedelmi cégek ügynökök értékesitik a fontosabb, tehetősebb emberek mobilszámait. Majd a vigécek mindenféle hókuszpókusszal, viperatejes, elefántnyálas örökéletet nyújtó krémet, balzsamot akarnak ránksózni, csak most csak nekünk.Különben úgy a kormány mint a pártok nem véletlenül kérik az aláírásainkat legyen az bármilyen petició vagy nemzeti konzultációs kampány.  Ha megadtuk az elérhetőségünket, s ezzel a pártszimpátiánkat is megvallottuk, tutira listáznak. Elkönyvelnek az a vagy a  b oldalon. Majd számítógépes listára kerülünk. Törvény szerint a pártok ilyen listákat nem őrzigethetnek, na de ki lenne az aki ennek a rendelkezésnek a betartását ellenőrizné.  Emlékszem amikor az Észak úgynevezett terjesztési kampányába kezdtünk mi is címeket vásároltunk nem kevés pénzért, hivatalosan. Ezeknek is megvolt a kifutási ideje , ennek leteltével meg kellett semmisitenünk.

Magam is megtapasztaltam, hogy a rendőrségi, ügyészségi vagy bírósági beadványaim géppel irott változatai hamarabb célba érnek mintsem útnak indítottam volna. Aki számit az tudhatja meg van a dossziéja, s míg le nem hunyja a szemét dagad az aktája. Ilyen a világ, s mire megszoknánk már vége is lesz mindennek.