A Védelmi Minisztérium reagált az NSO-ügy kapcsán – a vizágyú is Izraelből jött – nagy a kisértés

Szörnyű de, nekem minderről az jut eszembe, hogy valamikor a rendőrség által használt vizágyúkat is Izraelből importáltuk. Micsoda balhé volt ebből. Pedig nem is voltak megmetélve a locsolócsövek végei” -nos mondjuk azt, ezek nyílvános hardverek voltak.  Ezeket is csak kormányok rendelik, rendelhetik. Kinek is jutna eszébe, hogy locsolókocsi helyett vízágyút rendeljen egy vidéki önkormányzatnak. A Pegazus viszont szoftver, s ne feledjük minden program másolható. Egy kormányzati rendszerben nehéz lenne egy ilyen alkalmazást titokban tartani, viszont ha egy kisebb magáncégre bízzák van rá esély, hogy lebukás esetén hárítsák a politikai felelőséget.  Nixon vatergate botránya óta az ilyen megbizásokat külsősökre testálják.

Tussolni is lehet vele, igaz nincs benne szappanadagoló

ujkelet.live

Az izraeli Védelmi Minisztérium szerint ha úgy találják, hogy az NSO Group megsértette az exportengedélyei feltételeit, akkor ,,megteszi a megfelelő lépéseket”, miután a média a Pegasus kémprogramot az újságírók, köztisztviselők és jogvédők telefonjainak feltörésével hozta összefüggésbe világszerte.

,,Izrael Állam a 2007-es védelmi exportellenőrzési törvénynek megfelelően szabályozza a kibertermékek forgalmazását és exportját. Az ellenőrzési listák a Wassenaari Megállapodáson alapulnak, és további elemeket is tartalmaznak”- közölte a Védelmi Minisztérium.

,,A szabályzat szerint Izrael Állam a kibertermékek exportját kizárólag kormányzati szerveknek hagyja jóvá, törvényes használatra, és kizárólag a bűncselekmények megelőzése és kivizsgálása, valamint a terrorizmus elleni küzdelem céljából, a vásárló kormány által biztosított végfelhasználási és végfelhasználói tanúsítványok mellett. Amennyiben az exportált termékeket a kiviteli engedélyek vagy végfelhasználási tanúsítványok megsértésével használják, megfelelő intézkedéseket teszünk”.

/ A szerkesztő megjegyzése – nemrégiben bukott le egy nyugati titkosszolgálat mert kiderült, Merkel kancellár és a kormányának több tagját lehallgatták. Bocsánatot kértek, noha mindenki tudta a szálak a Fehér Házig vezetnek. Nem lett belőle nagy balhé, hiszen köztudott, hogy a világban mindenhol mindenkit lehallgatnak, ha éppen fontos , befolyásos személy. Bástya elvtárs azt mondaná, sértödöttségében – mi a fene engem már senki nem akar lehallgatni! S még egy fontos megjegyzés, mert ugye a politika és a politikusok a választók emlékezetkiesésére épitkeznek – úgy jó két évtizede a kormány megsarcolta a mobilszolgáltatókat – rávette őket, szelid erőszakkal, hogy ha nem fejlesztik ki a lehallgatási rendszereket nem kapnak koncesszióta frekvenciára. S mivel volt miből teljesítették a kormány kérését, hiszen a terrorizmus, a bűnözés elleni küzdelem leghatékonyabb fegyvere a fülelés. Ez a világon már automatikusan üzemel, bizonyos szavakra azonnal kezdődik a beszélgetés rögzítése majd elemző tisztek visszahallgatják a beszélgetést. Persze nagy a csábítás a kormányon lévők számára – hiszen ha már van ilyen játékszer, kukkoljuk a versenytársakat is ! S még jut eszembe az első Orbán kormány megalakulása után – kiállt Deutsch Tamás a sajtó elé, hogy még a családját is lehallgatták. Később persze amikor kiderült, hogy nem igaz, nagy volt a hallgatás…/

,,Fontos megjegyezni, hogy Izrael Állam nem fér hozzá az NSO Group ügyfelei által gyűjtött információkhoz”- tette hozzá.

Az 50 000 telefonszámot tartalmazó kiszivárgott listán végzett elemzésből kiderült, hogy a listán olyan emberek szerepelnek, akiket Azerbajdzsán, Bahrein, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia, Magyarország, India és az Egyesült Arab Emírségek kormánya vett célba.

Az NSO nem hajlandó elárulni, hogy mely országok vásárolták meg a szoftvert, és a jelentésben szereplő állítások többségét elutasította.

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta, baloldali Meretz pártja tisztázást kér az izraeli NSO tevékenységével kapcsolatban.

A frakcióülés előtti sajtótájékoztatón Horowitz a Walla riportere, Tal Salev kérdésére válaszolva közölte, hogy a héten találkozik Beni Gantz védelmi miniszterrel és megvitatja vele az NSO Group exportjának ügyét is, amelyet a Védelmi Minisztérium engedélyezett.

A párt másik képviselője, Mossi Raz pedig azt mondta, levélben fordult a védelmi miniszterhez, az NSO exportengedélyének leállítását követelve egy alapos és teljes vizsgálat lefolytatásáig.

Jáir Golán, az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnök-helyettese viszont óvatosabban fogalmazott:

,,Nemcsak az NSO csinál ilyet dolgokat. Természetesen szigorú és merev szabályozást kell biztosítani, hogy az izraeli termékek ne szolgáljanak sötét rezsimeket és illegitim célokat”.