Országszerte okoz problémát a csipkéspoloska rajzása

 

 

Főként a platánfák a gazdanövényei a kis méretű, ám annál agresszívabb csipkéspoloskának, amely hártyás szárnyai finom rajzolatáról kapta nevét.

Az utóbbi időben szaporodott el térségünkben, megjelenése az ember közvetlen környezetében meglehetősen kellemetlen, ugyanis annak ellenére csíp, hogy eredetileg növényi anyagokkal táplálkozik.

Termete és testének átlátszósága okán alig észrevehető a bőrön, így szinte már csak az tűnik fel, hogy megcsípett.

 

A csipkéspoloska fajok nem őshonosak, behurcolás következtében terjedtek el hazánkban. Korábban, az 1970-es évek végén a platán-, később, a 2000-es évek elején a tölgy-csipkéspoloska jelent meg.

Kifejezetten növényi kártevők: a lombkoronában élnek, a telet jobbára a kéreg alatt vészelik át. Mostani elszaporodásuk fő oka a nagyon meleg nyár, hiszen 30 Celsius-fok körüli hőmérsékleten érzik magukat a legjobban, ráadásul rendkívül gyors ütemben sokasodnak. A viharok következtében a szél leveri őket a fákról, s miután gyengén repülnek, nehezen jutnak vissza élőhelyükre, emberre hullva, a bőr nedvességtartalma vonzó számukra, ebből próbálnak táplálkozni.

 

Az apró ízeltlábú jelenléte egész nyáron megfigyelhető, egyedeivel még ősszel a lomhullás előtt is találkozhatunk a fák alá kiteregetett frissen mosott ruhán, vagy az autónkon.

Mivel a kártevő a fa törzsén telel, így az ún. lemosó permetezés is gyérítheti az áttelelő egyedek számát.

 

A tavaszi kirajzáskor az imágók ellen folytatott védekezés a leginkább eredményes. Városunkban a vegetációs időszakban elvégzésre kerül a platánokon (a városban mintegy 350 db. a kiemelt helyszíneken) a – csipkéspoloska irtása háromszori permetezéssel. A kártevőnek két, akár három nemzedéke is kifejlődhet. Ha egy-egy fán sikeres is volt az első nemzedék elleni védekezés, mindig számítanunk kell arra, hogy a kártevő újra betelepül a nyár folyamán az oda tévedő egyedekkel.

Jelen időszakban már nem hatásos a vegyszeres- rovarölőszeres védekezésnek. Már olyan sok egyéb gazdanövényen jelent meg a platán és a tölgy csipkéspoloska, hogy gyakorlatilag a város teljes faállományán jelen vannak. A csipkéspoloskák rajzása jelen időszakban országszerte okoz problémát.