Ráborította a buszvezetőre a sofőrfülke üvegét
támad buszvezetőre

                  

 

 

A Miskolci Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette  miatt emelt vádat egy férfival szemben, aki egy miskolci buszjáraton a menetjegyét nem akarta érvényesíteni, majd mikor a buszvezető emiatt számonkérte, kikelt magából és támadásba lendült.

 

A vádirat szerint, a vádlott férfi 2021. május 18-án reggel, ismerősei társaságában felszállt egy Miskolcon menetrend szerint közlekedő autóbuszra. A buszvezető észlelte, hogy a vádlott és a vele együtt utazó személyek jegyet nem kezeltek, ezért felszólította őket, hogy az utazási jogosultságukat igazolják. A vádlott ezen feldühödött és elindult a vezetőfülke irányába, miközben azt kiabálta a sofőrnek, hogy mit gondol, ő még az ellenőrnek sem hajlandó megmutatni a jegyét. A vádlott ezután trágár módon szidalmazni kezdte és megveréssel fenyegette a buszvezetőt, mire a sértett felszólította, hogy szálljon le a buszról. A vádlott ennek nem tett eleget, és a vezetőfülkéhez lépett, ahol először rázni kezdte annak kapaszkodóját,majd  megpróbálta elhúzni a jegykiadó ablakot, de ez nem sikerült. Ezután ököllel ütni kezdte a vezetőfülke ablakát, amelynek következtében az a sértett irányába, befelé részben kifordult a keretéből. A vádlott ekkor további fenyegetések kíséretében, az üveget kívülről nyomni kezdte és ráborította a buszvezetőre, aki megpróbálta azt a kezével tartani. Végül miután a vádlott felhagyott a cselekményével, a kezében lévő buszjegyeket bedobta a sofőrfülkébe és leszállt a buszról.

 

A sértett a vádlott cselekménye következtében nem sérült meg.

 

A vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a sértett, mint a közösségi közlekedési eszközön autóbuszvezetői munkakörben foglalkoztatott személy, ezen feladatának végzése során  közfeladatot ellátó személynek minősül és ezáltal fokozott büntetőjogi védelemben részesül.

 

A járási ügyészség a büntetlen előéletű férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Miskolci Járásbíróságnak.