Eligazításon a Corvinon – az előválasztási hajrában – akár meg is heckelhetik a voksolást

Eligazítást, gyakorlati bemutatót tartottak kedden délután az előválasztásban önkéntes munkát vállaló szimpatizánsoknak a miskolci MSZP székházban. Nagy volt a lelkesedés, s mondhatom – a képek nem hazudnak – csaknem a csilláron is lógtak. Simon Gábor és Varga László képviselőjelöltek elmondták, óriási a tét, ha nem sikerül leváltani a jelenlegi kormányzó pártot Magyarország véglegesen lemarad a gazdasági versenyben. A térség, Miskolc városának üzemeltetése már most is kritikus, egyre több anyagi forrást vesznek el vagy tartanak vissza tőlünk. Szóba került az aggasztóan hiányos városi közlekedés is, amelynek egyetlen, de súlyos problémája, hogy a korábbi városvezetés soha nem adta meg a vállalatnak járó támogatást, s a felhalmozódott adósság mára elérte azt a kritikus pontot, amikor a válságkezelés is bekövetkezhet. A kormánypárt helyi politikusai nem akarnak szövetkezni az ellenzékkel, nem támogatják a központi segítségkérési petíciót. Mindannyian tudjuk, a helyi adók zömét a vészhelyzet idején elvonták az önkormányzattól, s az se titok, hogy a kormánypárti vezetésű városoknál ezt valamiképpen már kompenzálták. Mi sajnos erre nem számíthatunk.

Simon Gábor szerint 2010-ben a kormányváltás idején az ország adóssága nem haladta meg a 20 ezermilliárd eurót, most ez az összeg sajnos már a duplájára nőtt. Az előválasztás nem ördögtől való, mostanra már megtapasztaltuk az ellenzéki összefogás nélkül nem győzhetünk.

Ezt követően ismertették, miként is zajlik majd az előválasztás. A technika egy kicsit bonyolultnak tetszik, de a voksolás tisztasága, átláthatósága miatt szükséges a teljes kontroll. Felhívták a figyelmet arra, hogy mindenki csak a saját körzetében szavazhat, s ha elnézik a beosztást nincs lehetőség az ismételt voksolásra. Minden standnál valamennyi induló párt képviselője jelen lesz, hogy még kétség se férjen a szavazás tisztaságához. Mindenki bízik abban, hogy bár a voksolási technika alkalmazása nem egyszerű mindenki gyorsan elsajátítja. S nem feledkeznek meg arról se, hogy a számítógép nélküliek, s a járóképtelenek az urnás szavazásoknál szokásos módon kapjanak lehetőséget a véleményük kifejezéséhez. Kérik, őket minél előbb írják össze, hogy végül senki ne maradjon ki.

Nos, mi van, ha a kormánypárt képviselői megpróbálják megheckelni az előválasztást. Nem kizárt, minden esély meg van rá. Arra is, hogy előfordulnak majd erőszakos provokációk a standoknál. A képviselőjelöltek szerint, ha meg is kísérlik, az előválasztás számainak az eltorzítását a nagy számok törvénye szerint ez nem lehet olyan mértékű, hogy befolyásolná a végeredményt. Különben megesik, hogy a Fidesz szimpatizánsai is élnek majd a jogaikkal és voksolnak, de ez természetes. S ami nagyon lényeges minden standra megkérték a rendőrségi, a kitelepülési engedélyt. Fontos, hogy a lebonyolításban résztvevők ne üljenek, fel semmilyen provokációs kezdeményezésnek szükség esetén pedig kérjék a rendőrség támogatását.