Amikor lemostak a tárgyalóteremben – szembe a kaján alperesekkel -nagyot lépet előre a horvát parlament – lehet mocskolódni, piszkoskodni az online térben , de nem büntetlenül
birosági távmeghallgatás
Lehet tanulni a szomszédoktól. Sőt érdemes lenne mielőbb. Lehet, hogy mint érintett vehemensebben fogalmazok, de tutira igazam van. Egyszer és mindenkorra véget kellene vetni az interneten az anonim gyülölködéseknek, sértegetéseknek és rágalmazásoknak. Ennek igazából egyetlen módja lenne, ha azokat a portálokat, amelyek helyet adnak ilyeneknek , nem moderálják a beküldőit azonnal be kellene tiltani. Hosszu időre. Mi tagadás, gyarlók vagyunk és megesik, hogy felhevülten olyat is bepötyögünk amit később megbánunk. Sebaj, azért van a moderátor, hogy ezeket kiszűrje. Ha pedig a portál szerkesztője nem tenné meg vigye el a balhét, számoljon azzal, hogy megbirságolják és felfüggesztik a kiadói jogát. Persze  az erre a  mocskolódásokra szakosodott portálok valamelyik távoli ország szerveréről üzemeltetik a lapjukat. Tehát nehéz őket megcsípni. Pontosabban nehéz, de nem lehetetlen, csupán akarat, elszánás  kérdése. Nem szívesen dícsőitem az orosz és a kínai megoldásokat, de ők bizony ebben már élen járnak. Egy sajtó nem attól lesz szabad, és a véleménynyílvánítás szabadsága, s a demokrácia fokmérője nem az, hogy ki tudja jobban leggorombítani, megrágalmazni, megcsúfolni embertársait.  S, ha még is a bíróság előtt  kell felelniük akkor jön a verdikt – a közszereplőknek többet kell eltürniük az átlagembereknél, így azok  a perverzek akik titokban gúnyolódnak megússzák.

Különben ha valakit ilyen sérelem ér , logikátlan módon először feljelentést kell tennie a rendőrségen. Megértem, hogy a leterhelt zsaruknak tele van a hócipője ezekkel az ügyekkel.  Első dolguk aránylag gépies, de időtrabló – írnak egy levelet a portál üzemeltetőjének és az internetes guruknak, hogy mondják meg milyen IP címről jött a poszt. Ez cirka két hónap, oda vissza, de általában a megkeresések eredménytelenek. Senkinek nem ajánlom, de ha a fizikai állapotom engedné ezekben az ügyekben magam vennék elégtételt. Ám még se vetemednék erre, mert a maradék józan eszem meg visszafogna.

S elmondom, hogy 2017 novemberében általános támadás indult ellenem  minden fronton a helyi hetilap és a rendészet akkori vezetői az igazságszolgáltatás és a közvélemény félrevezetésére kampányoltak. Ez volt az érdekük, a feladatuk, hogy a jó embereiket bevédjék. Nekem kisebb dolgom is nagyobb volt annál, hogy bármilyen azonnali helyreigazítást kérjek hivatalosan. Ők pedig a biztos hátszél tudatában különben se tartottak a felelősségrevonástól.

Vagy a mérleg rossza vagy a bíró értékítélete

Tehát mire bírósághoz fordultam , három évre rá ott szembetaláltam magam három ügyvéddel és a pártjukat fogó bíróval.  Úgy lemostak mint ahogy az a nagykönyvben le van írva, mondván a médiában elkövetett rágalmazást maximum harminc napon belül kell jelentenem.  Tehát az alperesek jogos jókedvükben tánclépésben hagyták el a tárgyalótermet.

Amikor ezzel a bíró odacsap …

Én meg ugye már a római jognál  elvéreztem így csak később tudtam meg, hogy a rágalmazásnak tulajdonképpen az elévülési határideje a bűncselekmény súlyától fűggően differenciáltan állapítható meg, de maximum öt év. Ez a médiatörvény és a Btk egyáltalán nincs szinkronban, de hát én ügyvéd nélkül csak egy béna kacsa lehettem ott a bírói pulpitus előtt. Ám így is láttam, a plexivel védett  túloldalon az alperesek és az ügyvédek kaján mosolya.

Persze míg egészségem engedi nem adom fel.  A horvát parlament döntését pedig üdvözlöm, remélem adaptáljuk. Nem kerül sokba, s az uniós joggal nem ellentétes.

 

A horvát parlament pénteken elfogadta az elektronikus médiáról szóló új törvényt, amely szerint a jövőben felelősségre vonhatják a kommentelőket a gyalázkodó hozzászólások miatt – közölte a Nova TV kereskedelmi hírcsatorna.

A jogszabály tiltja a médiafelületeken olyan tartalmak megjelenítését, amelyek gyűlöletet keltenek, erőszakra hívnak fel, súlyosan sértik mások személyiségi jogait, valamint terrorcselekmények elkövetésére buzdítanak.

A törvény egy korábbi tervezete a teljes tartalomért – beleértve a névtelen hozzászólásokat is – a médiaszolgáltatót vonta volna felelősségre, és százezer kunától egymillió kunáig (4,8-48 millió forint) terjedő pénzbírsággal büntette volna a felületükön megjelent gyalázkodó kommentekért. A törvényjavaslatot azonban számos kritika érte, többek között a Horvát Újságíró Szövetség (HND) is óvást nyújtott be ellene. Ezért át kellett dolgozni.

A most megszavazott jogszabály a hozzászólás tartalmáért annak szerzőjét teszi felelőssé. Amennyiben pedig a média tulajdonosai el akarják kerülni a büntetést, meg kell változtatniuk a kommentelés szabályait. Regisztrációhoz kell kötniük a hozzászólások lehetőségét, a felhasználókat pedig jól érthetően tájékoztatniuk kell a szabályok megsértésének következményeiről. Amennyiben a felhasználó sértő kommenteket, a bejegyzéshez fűzött gyalázkodó hozzászólásokat ír, az oldal üzemeltetőjének el kell azt távolítania, de le is tilthatja a felhasználót a további hozzászólás lehetőségétől.

Az új törvény sokkal nagyobb átláthatóságot tesz lehetővé az elektronikus médiapiacon. Annak szereplői kötelesek lesznek feltüntetni tényleges tulajdonosi hátterüket és finanszírozásuk forrását is.