Ki mit tud Katrinról  – bácsikám lánya korán elvesztette az édesapját – a Svédországban élők talán ismerik a történet folytatását

A híúság nem ismer határokat. Időnként a hálózati programban látom melyek azok az idegen országok, ahol a gráfra tévednek.

Örömmel fedeztem fel, hogy vannak magyarajkú olvasóim Svédországban. Egy párat ismerek is, például a bátyámat és a családját. Nos, hogy a kezembe akadt a fiatalon elhunyt bácsikám képe gondoltam hátha valaki tudja, utána jár mi lett az özvegyével Jöteborgban. Mariannak hívják, közös lányuk Katrin talán nem is tudja, édesapja Miklós Edelényben született és 13 esztendősen járta meg az Auswitzi haláltábort. Derék magas fiú volt, 1954 – ben szerelt le a katonaságtól majd a forradalom idején kimenekült a növéréhez Elizabeth Steinerhez. Akinek a lánya Monica Kvist. Többet nem tudok segíteni.

Monica nem tud magyarul és meg svédül egy köszönömet ismerek. Takszemüke. Egyébként ebben a sztoriban benne van az egész húszadik századi történelem. Teljes perspetivájában. Háborúk, forradalmak és miegyéb szörnyűség, amely családokat szakított szét .  Hirtelen búcsú nélkül szoródtunk szét a nagyvilágban.

Miklós bácsikám svédországból Sanyi bácsival a bátyjával Aligán, amikor először jöhetett haza egyhuzamban vezette le az utat.

A hetvenes évek elején még jártam Miklós földbe ültetett ottan szokásos egyszerű síremlékénél.  A képen láthat felesége 1966 nyarán, egyszer Magyarországon is megfordult.

Nagy tragédia, hogy fiatalon megözvegyült és ott maradt egy aprósággal. Miklós halála se mindennapi történet – egy üzemi majálison kötélhúzó versenyt rendeztek és ő volt a legerősebb.  Megerőltette a szívét és ott a felesége és barátai előtt holtan esett össze. Mindössze 35 esztendős volt.