Isten Veletek  – ezzel búcsúzott Gallyas Károly  – Mezőcsáton született,  angol földben nyugszik majd

Karcsi legalább két évtizede, már nem volt itthon, Magyarországon, Mezőcsáton a szülővárosában. Pedig a szíve hazahúzta, de hiába, Gallyas Károly szép családot alapított angolföldön. A csatornán túl egy Miskolcnyi nagyvárosban, Wolverhamptonban eresztett gyökeret.  Kalandvágyból testvére és barátai után menekült oda az ötvenhatos szabadságharc idején. Mivel a diósgyőri gépgyárban is megtalálta a helyét odaát is gyorsan beilleszkedett a Goodyear gumigyárban. Legalább negyven évig kapkodta le az abroncsokat a szalagról és hegesztette a szélüket. Tőle tudtam meg, hogy az imperializmus fellegvárában is létezik olyan kitüntetés, elismerés, amelyeket a munkásoknak találtak ki. Ő aztán valamennyit begyűjtötte. S micsoda bűszke és boldog volt amikor  meglátta a gyára termékeit idehaza is.

A hatvanas években már rendre hazajárt. Nagy Ford kombival , három gyerekkel alig egy nap alatt robogott Mezőcsátig. A családhoz, a barátaihoz. Míg ereje engedte, s  fel nem nőttek a gyerekei családostul  minden vakációt itthon töltötték.

Próbáltam ehhez az íráshoz egy képet keresni róla. Biztosan van valahol még néhány ennél is jobban sikerült. Hiszen,  ha mi nem is,  ő sokat levelezett annak idején.  Karácsony előtt a teljes rokonságnak szánt üdvözlő lapokat nekünk küldte. Írta,  osszuk ki, mert nem tudja mindenkinek a címét.

Karcsi mostanában jó ideje minden vasárnap esténként  ránk csörgött. Nosztalgiáztunk, beszélgettünk képes volt félórán át kérdezősködni, ki hogy van, és mit csinál. Közben járták a világot, mint általában a kinti nyugdíjasok, de bármerre is nyaraltak a vasárnap szeánszunkról nem feledkezett meg. Mondotta is egyszer, neki muszáj magyarul beszélni. Elárulta,  álmában  angolul megkukul. Sokáig magyar fodrászhoz, henteshez járt, de mára valamennyi honfitársa a temetőben van.

Egy hete lehangolt volt. Szokásához híven hosszabban társalogtunk. Megnyugtatott kedvezményes tarifával csevegünk. Végül elköszönt – Isten Veletek. Ennyit mondott. Majd most vasárnap ismét csörgött a telefon – Rose,  hűséges élettársa bizonyára kiszótározta – Karcsi meghalt. Felesége ennyit tudott magyarul. Angolul tette hozzá ,  84 esztendős korában örökre elaludt. Otthon, no hospital…

Isten nyugosztalja messzi földben. Gyászolja neje három fia és egy lánya.