Ezzel akár a földönkívülieket is kukkolhatjuk  – elvileg – állítják a kínaiak

A FAST rádiótávcső előnyei más területen is kamatoztathatók Zaza Osmanov fizikus legfrissebb kutatása alapján. És ennek csak örülhetünk

A Tbiliszi Szabadegyetem kutatója, Zaza Osmanov fizikus szerint Kína hatalmas rádiótávcsöve, az 500 méter átmerőjű FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) alkalmas lehet az úgynevezett önreprodukáló űrjárművek észlelésére – számolt be róla a Universe Today.

Osmanov a Neumann-szondákat veszi alapul ellenőrzésre váró tanulmányában. Az eszközök mögötti koncepció a híres matematikusról és fizikusról, Neumann Jánosról kapta nevét. A Neumann-szondák az elmélet alapján olyan űrbéli járművek, melyek egy másik csillagrendszerbe is képesek eljutni, hogy nyersanyagokat kutassanak fel, civilizációkat figyeljenek meg.

Csakhogy ezek a gépek – fejlettségüket is figyelembe véve – képesek lehetnek önmaguk másolatára, ami a szondák terjeszkedését is lehetővé teszi. Ez pedig egy esetleges támadó szándék esetén komoly gondot jelenthet, ráadásul az sem zárható ki az elmélet szerint, hogy az ilyen eszközöket csoportosan, rajokban hasznosítják.

Osmanov szerint ezért nagyon fontos, hogy az emberiség valahogyan fel tudjon készülni a látogatásra, és a FAST erre nagyon is alkalmasnak tűnik. A rendszert ugyanakkor csak figyelmeztetésre való eszközként lehetne használni, másra nem alkalmas. Vagyis az esetleges veszélyt ugyanúgy a földlakóknak kellene elhárítaniuk.

A szakértő elméletét egyelőre nem ellenőrizte más tudóscsapat, vagyis érdemes fenntartásokkal kezelni.

A FAST a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban fekszik. A 2016-os üzembe helyezése óta 99 gyorsan pörgő neutroncsillagot azonosított.