Skip to content

A török média közzétette a 15 őrizetbe vett, állítólagos Moszad-operatív fényképét Készítő: Új Kelet online

A török média közzétette a 15 őrizetbe vett, állítólagos Moszad-operatív fényképét Készítő: Új Kelet online

A kormánypárti török Sabah újság hétfőn közzétette az állítólag Izrael megbízásából működő kémhálózat tagjainak képeit.

 

Az újság pénteken arról számolt be, hogy az állítólagos hálózat egyik tagja kétszer találkozott a Moszad zürichi munkatársaival, és több ezer euróért cserébe információkat gyűjtött a Törökországban tartózkodó palesztinokról.

Hétfőn a Sabah 15 személy fotóját tett közzé, és részletezte, milyen szerepeket töltöttek be a hálózaton belül, amelynek átfogó küldetése az volt, hogy információkat gyűjtsenek a Törökországban tartózkodó külföldi hallgatókról, különösen azokról, akik esetleg a védelmi iparban helyezkednek majd el.

A Sabah A.Z. kezdőbetűkkel azonosította a hálózatot futtató ügynököt, aki hat különböző identitást használt. Továbbá a hálózat egyik tagja, a törökországi Konya városában orvostanhallgató, akit M.A.S-ként azonosítottak, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a hálózat tagjait összekapcsolja izraeli összekötőikkel.

A jelentés szerint M.A.S a török biztonsági szolgálatokkal folytatott kihallgatása során elismerte, hogy a Moszadnak kémkedett. A jelentés szerint A.Z. 2018 decemberében vette fel vele először a kapcsolatot Whatsappon keresztül. Később azt kérte tőle, hogy gyűjtsön információkat a Törökországban tartózkodó palesztin diákokról és az országban rejlő szakmai lehetőségeikről.

A Sabah azt állította továbbá, hogy M.A.S több száz eurós fizetés fejében elküldte az információt a Moszadnak, amelyet a Western Unionon keresztül kapott. Az elmúlt három évben M.A.S több ezer eurót és dollárt kapott ily módon. M.A.S később teljesítette A. Z. kérését, hogy gyűjtsön információkat a palesztin civil szervezetekről is Törökországban.

Az újság múlt heti jelentése szerint a letartóztatásokra október 7-én került sor, a Nemzeti Hírszerző Szervezet (MIT) egy évig tartó műveletét követően, amelyben mintegy 200 török titkosszolgálati tiszt vett részt.

Az arab származású gyanúsítottak háromfős csoportokban tevékenykedtek. Néhányan találkoztak a Moszad ügynökeivel Horvátországban és Svájcban, ahol információkat cseréltek. Parancsnokat kaptak Bukarestben és a kenyai Nairobiban is. Az öt csoport Törökország különböző területein működött.

Török tisztviselők szerint ez volt a legnagyobb hírszerzési művelet az ország területén Dzsamal Hasogdzsi újságíró meggyilkolása óta, amelyet Szaúd-Arábiának tulajdonítottak.

Ankara kapcsolata Jeruzsálemmel az elmúlt években nagyon megromlott. Recep Tayyip Erdogan török elnök többször is megpróbálta magát a palesztinok védelmezőjeként pozícionálni a térségben, és heves támadásokat indított Izrael magatartása ellen a fegyveres konfliktusok időszakában.

Májusban Twitteren Erdogan élesen elítélte ,,Izrael szörnyű támadásait” a palesztinok ellen a Falak Őrzője-hadművelet során. Hozzátette, hogy Törökország ,,továbbra is minden körülmények között kiáll a palesztin testvéreink mellett”.

Júliusban Erdogan felhívta Jichák Herzog elnököt, és gratulált a hivatalba lépéshez. Az elnöki iroda szerint a felek megvitatták az együttműködés lehetőségeit az energia, a turizmus és a technológia területén, valamint az országok közötti gazdasági kapcsolatok bővítését.

Az iroda azt is közölte, hogy ,,az elnökök minden nézeteltérés ellenére nagy jelentőséget tulajdonítanak a kapcsolatok folytatásának és a folyamatos párbeszédnek annak érdekében, hogy elősegítsék az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére irányuló pozitív lépéseket, amelyek szintén hozzájárulnak az államok közötti kapcsolatok javításához.


Szántó István


Related article

Ezt már olvasta?