MAGYAR-SZLOVÁK HATÁRMEGBÍZOTTI ÉRTEKEZLET -a Szlovák Köztársaság Kassa Kerületi Határmegbízottja munkájukért és együttműködésükért elismerésben részesített magyar rendőri vezetőket

2021. 10. 29., p – 13:17

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

A kép jobbszélén barátom dr. Szekeres Béla – tőle tudom, hogy az országos fordító iroda ajánlására ő tolmácsolt. Két órán át. Gratulálok.

Dr. Kiss Attila r. vezérőrnagy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fogadta JUDr. Radoslav Fedor ezredest, a Szlovák Köztársaság Kassa Kerületi Határmegbízottját. A rendőri vezetők a közös határ menti járőrszolgálat tapasztalatait és az illegális migrációval kapcsolatos feladatokat egyeztették.

A két ország szakemberei a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tanácstermében 2021. október 29-én tartották határmenti munkaértekezletüket. A tanácskozás során a napirendi pontok többek között érintették az elmúlt esztendő közös feladatainak a végrehajtását. A felek áttekintették a közös államhatárt érintő szakaszainak migrációs helyzetét, továbbá értékelték a bűnügyi szervek együttműködését. Az egyeztetés kitért még például a M30-as autópálya csatlakozására az R4-es sztrádához, illetve a közeljövőben megrendezendő Kassa-Miskolc Ultramarathon közös biztosításának feladataira.

A rendőri vezetők megbeszélték még a Covid-19 humánjárvány okozta kihívásokat, amelyek mindkét ország rendőrségét is érintették, így a határforgalom az adott szabályokhoz való igazítása, és ennek betartása mindkét fél számára stratégiai fontosságú.

A magyar-szlovák közös járőrszolgálatok során szerzett tapasztalatok szintén kedvezőek, így erre továbbra is számíthatnak a határ mentén élők mindkét oldalon.

A rendőri vezetők az értekezlet végén közös nyilatkozat aláírásával és elfogadásával biztosították a határmenti együttműködés zavartalanságát. Ez a munkakapcsolat fokozza a magyar-szlovák államhatárt illegálisan átlépőkkel szembeni fellépés hatékonyságát, valamint segíti a hatályos jogszabályok, egyezmények alapján indított eljárások lefolytatását, intézkedések végrehajtását.

A Szlovák Köztársaság Kassa Kerületi Határmegbízottja munkájukért és együttműködésükért elismerésben részesítette Kovács István r. alezredest a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály megbízott vezetőjét, Tóth Róbert r. alezredest a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály osztályvezető-helyettesét, és Jóna László r. alezredest az Encsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály vezetőjét.