Teljesítményösztönző intézkedést rendelt az Emberi Erőforrások minisztere a gasztroenterológiákon dolgozóknak

.

A kedden megjelent Magyar Közlönyben az áll, hogy a népegészségügyi célú vastag- és végbélszűrés egyes munkafolyamataihoz többletfinanszírozás jár. Így a járóbeteg-rendelőkben elvégzett „szűrés jellegű” béltükrözésért járó összeg az eddigi 17 820 forint helyett 22 800 forint, a tükrözés során elcsípett polip eltávolítását pedig 42 ezer forinttal díjazza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

A nagyjából 30 százalékos díjemeléssel együtt az osztozkodás módján is változtatott a miniszter. A beavatkozás elvégzéséért kapott összeget az állami egészségügyi szolgáltató 80–20 arányban köteles elosztani. 80 százalékot a munkában közreműködőknek bérként kell kifizetni – béltükrözés esetében ez nagyjából 18 ezer forintnyi bértöbbletet jelent minden egyes beavatkozásnál. A fennmaradó 20 százalék az egészségügyi intézmény bevétele.

A konstrukció erősen hajaz a szeptember elsejétől bevezetett várólista-csökkentési programhoz, amelyre a koronavírus-járvány miatt elhalasztott műtétek pótlására, a lemaradás behozására 7 hónapos időtartamra 12 milliárd forint többletfinanszírozási lehetőséget ígért a NEAK.

Mivel a járóbeteg-ellátásban nincs várólista – várni persze bőven kell, csak azt előjegyzésnek nevezi a NEAK –, így a vastagbélszűrésre való sorállás csökkentésére külön konstrukciót kellett létrehozni.