Jót dajdajoztunk – megénekeltette a közöséget a klezmer band – a bevétel, a  miskolci zsidóság adománya a kórházi dolgozóknak
Gyorsan megtelt a nézőtérJó ötlet volt!  A Miskolci Zsidó Hitközség vezetősége meghívta a nemzetközi hírű Budapesti Klezmer Band zenekart a miskolci művészetek házába. Őszintén, tartottunk, hogy ebben a vírusos világban kevesen szánják rá magukat az előadásra.
Kezdés előtt Markovics Zsolt a miskolci zsidóság főrabbija köszöntötte a közönséget majd elmondta ennek a jótékonysági előadásnak a teljes bevételét a kórház egészségügyi dolgozóinak ajánlották fel.  Mindannyian úgy gondolták hálával tartozunk a pandémia frontvonalában helytálló gyógyítóknak, ápolóknak. A jegyen kívül egy adományozó perselyt is kihelyeztek azoknak, akik megengedhetik néhány ezer forinttal pluszban is támogatni ezt a nemes célkitűzést.
Mit is mondjak, nem vagyok zenekritikus, ráadásul botfüleimmel elég szelektíven fogadom a muzsikaszót. Ám a sramli mellett a klezmer a kedvencem. Kérem nem fennakadni ezen a párosításon, de az élet így hozta. Sajnálom azokat, akik elmulasztották a mai előadást, hiszen mi most egyetlen percet sem unatkozhattunk. Kezdem azzal, hogy az alapító Fegya egy igazi tökéletes reklámmal kezdte, elmesélte a művészetek házával szemközti Kispipa halászcsárda lepipálja a fővárosit. Jobb a halászlevük, mint a budainak. Azt hiszem ezzel alaposan fellendítette a csárda e heti forgalmát. Tőle tudtuk meg, hogy Nógrádi főkántor úr belázasodott és lemondta a mai fellépését. Viszont nagy örömmel fogadtuk Bíró Eszter sztárvendéget, aki csodálatos jiddis dalokkal kápráztatott el minket. Tudni kell, hogy a jiddis, a német és a héber nyelv sajátos keveréke, amely sajnos már kiveszőben van viszont a kiválasztott, üldözött zsidóság folklórjában reneszánszát éli ez a dallamvilág.
Nem először élveztem a klezmer Band repertoárját. Valamikor a még aránylag épségben meglévő Kazinczy utcai zsinagógában is felléptek már. Akkor még a karzaton is lógtak. Már akkor is kedvemre volt a zenekar legikonikusabb nőtagja, Nagy Anna, Ancsika aki képes két órán keresztül játszani a nyakában logó hatalmas harmonikán. S aki nem tudná a Budapest klezmer a miskolci Hegedűs a háztetőn című nagyon sikeres darabban is szerepelnek.