Akkora a papírhiány, hogy az már a karácsonyi ajándékok célba érését is veszélyezteti – volt olyan amikor már újságnyomtatásra sem volt elegendő

A globális ellátási lánc válsága a gazdaság minden szektorában okozott már problémákat, az RTL Híradó szombati riportjából az derül ki, hogy nem képez ez alól kivételt a csomagolóanyagok piaca sem.

Mi szakmabeliek arra is emlékszünk, hogy még aranyáron se kaptunk elegendő újságnyomtatásra való papírt. Most viszont nemsokára eljutunk oda, hogy toalettpapírból is hiány lehet.

 

A papír alapanyagául szolgáló cellulóz ára annyira megdrágult és annyira kicsi a kínálat belőle, hogy a különféle papírtermékeket gyártó cégek alig jutnak eléghez. Ráadásul a globális zöldülés jegyében egyre több területen van szükség papírra műanyag helyett. Például az ételszállítók zacskóinál.

Ezek a hatások viszont az eredményezik, hogy a karácsonyra ráfordulva könnyen előfordulhat, hogy nem tudunk majd vagy csak nagyon drágán csomagolóanyagot vásárolni. Hiszen a dísztasakokat és a karácsonyfás papírhengereket is a szűkös papírkészletből kell előállítani.

A nagyobbik gond viszont az, hogy extrém esetben nem is biztos, hogy lesz mit csomagolni, ugyanis a kartongyártás is nagyon küzdelmes, így, ahogy egy magyarországi papírgyár képviselője fogalmazott az RTL Klubnak, előfordult olyan is, hogy egy gyárban hetekig gyűltek a termékek, mire kartondobozokhoz tudtak jutni, hogy egyáltalán el tudják valamiben szállítani az árut.