Skip to content

Az egészségügyi minisztérium főigazgatója szerint korlátozásokat vethetnek egyes európai országokba való utazás esetére

Az egészségügyi minisztérium főigazgatója szerint korlátozásokat vethetnek egyes európai országokba való utazás esetére

 

Nachman Ás, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója legutóbbi nyilatkozata során arra utalt, hogy elképzelhető az egyes európai országokban tapasztalható emelkedő fertőzésszámok miatti utazási korlátozások bevezetése.

Ás ugyan nem részletezte, mely országokban javasolják a szigorítások újbóli bevezetését, azonban héber médiajelentések szerint több olyan célállomás is szóbakerült, amelyek felülvizsgálat alatt állnak.

A lista élén jelenleg Ausztria áll. Az osztrák kormány vasárnap éjféltől országos zárlatot rendelt el a beoltatlanok számára, hogy lassítsa a koronavírus gyors terjedését, ugyanakkor a helyi hatóságok aggódnak a halálozások számának növekedése, és amiatt, hogy az osztrák kórházi személyzet nem lesz képes kezelni az egyre növekvő számú COVID-19 fertőzött beteget.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató Ausztrián kívül Bulgáriát, Lengyelországot, Ukrajnát, Romániát, Belgiumot és Hollandiát említette fő veszélyforrásként Az egészségügyi minisztérium állítólag olyan lehetőségekről tárgyal, amely megengedné a Hollandiába és Belgiumba történő utazást, annak ellenére, hogy az izraeli hatóságok vörös országként fogják kezelni, azzal a megkötéssel, hogy az utazóknak meghatározott időre karanténban kell tartózkodniuk az említett országokból való visszatérés után, kiegészítve a kötelező teszteléssel, amely minden beutazó számára kötelező, mielőtt felszáll az izraeli járatra és a Ben-Gurion repülőtérre való megérkezés után.

A szaktárca tisztviselői arról tárgyaltak, hogy kielemzik az osztrák helyzetet mielőtt vörös jelzésű országnak jelölik és azt is fontolóra veszik, hogy minden Izraelbe érkezőnek, beleértve azokat is, akik három oltást már megkaptak, további vírustesztet kell végezniük a beérkezést követő harmadik napon.

A Ynet héber hírportálnak nyilatkozva Ás megjegyezte, annak ellenére, hogy a Ben Gurion repülőtérre érkezők között jelenleg kevés a fertőzött utazók száma, állandó helyzetértékelést tartanak annak eldöntésére, hogy mely országot tekintik veszélyforrásnak. Mindezek után a megyék is vörös jelzésűvé válhatnak, és a fertőzési aránytól függően megtilthatják az utazást egyik hétről a másikra.

Ás a jelenlegi európai koronavírus-járványt a COVID-19 elleni védőoltás idővel csökkenő hatékonyságának tulajdonította.

Nincs kétségem afelől” – tette hozzá, megjegyezve, hogy amíg a betegség a világ bizonyos helyein létezik, fennáll a morbiditás veszélye.

Az izraeli egészségügyi hivatalok figyelemmel kísérik az itthon beadott emlékeztető oltások hatékonyságát, és eddig nem tapasztaltak olyan romlást, mint a második oltás esetében.

Jelenleg az izraeliek bárhová utazhatnak, mivel a hónap elején az utolsó három vörös jelzésű ország – Törökország, Bulgária és Brazília, is lekerült a különösen magas koronavírus-fertőzöttségű utazási célok listájáról.

Izrael augusztusban a világon először megkezdte az emlékeztető oltások beadását, azt követően, hogy nyilvánvalóvá vált, hogy a kétadagos oltási kampány által nyújtott védelem körülbelül öt hónap elteltével meredeken visszaesett és nem nyújtott védelmet a Delta-változat ellen.

A sikeres oltási kampány után sikerült megfékezni a vírusfertőzések negyedik hullámát, így Izrael novemberben szigorú feltételek mellett, közel két év után megnyitotta légterét a turisták számára.


Szántó István


Related article

Elhunyt Bächer Iván

Hosszú betegeskedés után ma délben egy órakor elhunyt Bächer Iván újságíró, neves író – most kaptam a szomorú hírt az Ab Ovo kiadó...

0 Comment