Erdogan a segítségért cserébe nyilvános köszönetnyilvánítást kért Bennettől

ujkelet.live

Az izraeli 12-es csatorna forrás nélküli riportja szerint a kémkedés gyanújával letartóztatott Natali és Mordi Oknin szabadon engedése érdekében Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilvános köszönetnyilvánítást kért az izraeli vezetéstől.

A török vezető számára különösen fontos volt, hogy hálás telefonhívásokat kapjon Naftali Bennett izraeli miniszterelnöktől és Jichák Herzog elnöktől.

A 12-es csatorna szerint a mintegy 15 percig tartó hívás során pénteken Erdogan azt mondta, hogy az a tény, hogy Natali Okninnak van egy ötéves, speciális igényű fia, hozzájárult a szabadon engedés meggyorsításához.

A Walla híroldal riportja szerint a beszélgetés azonban nem csak az Oknin házaspárra koncentrált. Erdogan felvetette a palesztin kérdést is, de Bennett nem reagált rá.

Kilenc év óta ez volt az első nyilvános beszélgetés egy török elnök és egy izraeli miniszterelnök között. Ezt megelőzően, 2013-ban Benjámin Netanjahu akkori miniszterelnök beszélt Erdogánnal, hogy bocsánatot kérjen a Marmarán megölt török polgárok miatt.

Bennett megköszönte a török elnöknek, hogy személyesen részt vett Okninék hazaküldésében, és „nagyrabecsülését fejezte ki” a török tisztviselők iránt, akik segítettek megoldani az ügyet, közölte a miniszterelnök irodája.

„A miniszterelnök azt mondta, hogy ez egy humanitárius ügy megoldása volt, és kedvezően értékelte az országok közötti kommunikációs csatornákat, amelyek a válság idején hatékonyan és diszkréten működtek” – áll a közleményben.

Korábban a nap folyamán, Erdogan beszélt Jichák Herzog izraeli elnökkel.

A török elnöki hivatal szerint Erdogan azt mondta Herzognak, hogy a kapcsolattartás és a párbeszéd folytatása Törökország és Izrael között ,,kölcsönös érdekük”, és a török-izraeli kapcsolatok fontosak a Közel-Kelet biztonsága és stabilitása szempontjából.

,,A nézeteltérések minimálisra csökkenthetők, ha mindkét fél kölcsönös megértéssel járna el a kétoldalú és regionális kérdésekben” – mondta Erdogan a hivatala szerint.