50 százalékkal megemelik a katonák bérét

ujkelet.live

A védelmi és pénzügyminisztérium kedden bejelentette, hogy a jövő évtől 50 százalékkal megemelik a hadköteles katonák fizetését.

„Ma olyan döntést hozunk, amely igazságot szolgáltat a katonai szolgálatot teljesítőknek, nagy lökést adva, melynek jelentősége lesz az Izraeli Védelmi Erők haderejének felépítése és a katonaság folytonossága, mint a nép hadserege szempontjából” – mondta Beni Gantz védelmi miniszter.

A katonák béremelése – több mint öt éve először – 2022 januárjában lépne életbe. Technikailag az izraeli katonák nem kapnak fizetést, hanem „megélhetési költségekre” kapnak pénzt, amely jóval alacsonyabb a minimálbérnél. Ez elsősorban arra szolgál, hogy zsebpénzt biztosítson az eltávon lévő katonának.

Jelenleg négy fizetési szint van a hadseregben: a frontvonalban lévő csapatok kapják a legmagasabb fizetést, havi 2032 sékelt (215 000 Ft), a többi harci egység csapatai 1642 sékelt (174 000 Ft), a harctámogató egységek katonái pedig 1195 sékelt kapnak (126 000 Ft) és az adminisztratív egységek katonái pedig 823 sékelt (87 000 Ft) kapnak.

Az új fizetésemeléssel a fronton lévő csapatok 3048 sékelt (322 000 Ft), a harci egységek 2463 sékelt (260 000 Ft), a harctámogató csapatok 1793 sékelt (190 000 Ft) és az adminisztratív katonák pedig 1235 sékelt (130 000 Ft) kapnak majd minden hónapban. A minimálbér Izraelben jelenleg 5300 sékel (560 000 Ft) havonta.

Az emelés összköltsége 900 millió sékel, amelyet a védelmi és a pénzügyminisztérium költségvetéséből finanszírozzák.

A hadköteles katonák fizetésének kérdése az elmúlt hónapokban előtérbe került a karrier katonák magas nyugdíjának ügyében folytatott vitákat követően.

Naftali Bennett miniszterelnök méltatta a fizetésemelésről szóló döntést, mondván, ez „a legkevesebb, amit tehetünk a minket őrző katonákért”.

Avigdor Liberman külügyminiszter nyilatkozatában kijelentette, hogy a béremelés „a katonai szolgálat megbecsülésének és elismerésének jele”.

„Ez a döntés jól példázza vezetői felelősségünket és kötelezettségünket azokkal szemben, akik tesznek az országért, és változást jelképez a kormány prioritásaiban” – mondta Liberman.

Aviv Kochavi, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke üdvözölte a döntést, mondván, a fizetésemelés a katonák jobb szolgálati feltételeit biztosító nagyobb erőfeszítés része.

„Ebben a programban, többek között, szerepel a szolgálati feltételek és a magányos katonák és az anyagi segítségre szorulók napi költségeinek pénzügyi támogatási keretének növelése” – mondta Kochavi.

Hozzátette, hogy a katonaság azt is tervezi, hogy bővíti „az egyenruhától az egyetemig” programját, amely egyes szolgálatát teljesítő katonának tandíj segélyt biztosít.