izraeli és amerikai F-15 és F-16-os vadászgépek Dél-Izrael felett 2017. májusában fotó: Izraeli Védelmi Erők Sajtóosztály

ujkelet.live

Egy izraeli F-15-ös vadászgép egyik kerekének meghibásodása a ma reggeli gyakorlórepülés során az összes kiképzőrepülés leállítását eredményezte, az operatív tevékenységet leszámítva, közölte a 12-es csatorna.

Ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű meghibásodás történt ennél a repülőgépnél.

A légierő 69-es repülőszázadának F-15I Ra’am vadászgépe meghibásodott, miközben leszállásra készült egy dél-izraeli légibázison.

Az F-15-ös legénységének egyik tagja észrevette, hogy a jobboldali futómű nem engedett ki rendesen, ezért megpróbálták orvosolni a hibát.

Amikor világossá vált, hogy a műszaki hiba a levegőben nem korrigálható, a legénység, melynek mindkét tagja tapasztalt tartalékos veterán, komplex leszállásra kényszerült két kerékkel egy közeli bázison.

A sürgősségi csapatokat készenlétbe helyezték a bázison a leszállási kísérlet előtt.

Bár a landolás végrehajtása sikeres volt, mindkettőjüket evakuálták egy körzeti kórházba. Ez a lépés a katonaság szerint óvintézkedés volt az egyéb sérülések kizárására.

A gép megsérült, az átvizsgálása után a karbantartókhoz kerül.

A súlyos műszaki hibára való tekintettel a légierő parancsnoka, Amikam Norkin vezérőrnagy az esetet követően parancsba adta, hogy függesszék fel az F-15-össel való repüléseket az operatív tevékenységek kivételével.