Kémrepülőgép késztetett süllyedésre egy Tel Avivból Moszkvába tartó járatot

ujkelet.live

Egy Tel-Avivból Moszkvába tartó utasszállító kénytelen volt magasságot változtatni a Fekete-tenger felett, mert egy felderítőgép a környéken tartózkodott, idézett az Interfax orosz hírügynökség egy meg nem nevezett légiirányító forrást szombaton.

A Reuters szerint az orosz állami légiközlekedési hatóság nem kívánta kommentálni az Interfax-jelentést, amely azt állította, hogy az eset pénteken történt, amikor egy kémrepülő áthaladt egy polgári repülési útvonalon. A Moskovsky Komsomolets orosz bulvárlap egy forrásra hivatkozva ugyanezt állította.

Az Interfax forrása szerint a légiforgalmi irányítás felszólította az utasszállítót, hogy 500 méterrel csökkentse magasságát.

A híradásokból nem derült ki, hogy melyik légitársaság üzemeltette az utasszállítót, de a Flightradar24 adatai szerint az Aeroflot Tel-Avivból Moszkvába tartó járata pénteken egy rövid szakaszon csökkentette a magasságát a Fekete-tenger felett.

Az AFP szombaton az orosz légiközlekedési hatóságot idézve arról számolt be, hogy a fekete-tengeri Szocsiból Szkopjéba tartó másik repülőgépnek, egy kisebb CL650-esnek is módosítania kellett az útvonalát, hogy elkerülje a kémrepülőgépet.

,,A kereskedelmi járatok irányát és magasságát azonnal megváltoztatták”, hogy elkerüljék az ütközést – közölte az ügynökség, hozzátéve, hogy az ismeretlen gép nem reagált a légiforgalmi irányítás rádióhívásaira.

Míg a Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség nem közölte, hogy melyik ország üzemeltette a kémrepülőgépet, Maria Zakharova az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap jelezte, hogy a felderítő repülőgép az Egyesült Államoké volt.

,,Az amerikai légierő intézkedései veszélyt jelentenek a polgári repülésre” – mondta Zakharova a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

,,Ha most sikerült elkerülni a Fekete-tenger nyílt vizei feletti légtérben bekövetkezett katasztrófát, az nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok és a NATO továbbra is büntetlenül kockáztathatja az emberek életét.”

A Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség bejelentette, hogy diplomáciai tiltakozással fog élni.