Skip to content

Riport: Izrael ellenzi a műhold-üzemeltető értékesítését Orbán szövetségesének

Riport: Izrael ellenzi a műhold-üzemeltető értékesítését Orbán szövetségesének

ujkelet.live

Izraeli védelmi tisztviselők határozott állást foglaltak Izrael kommunikációs műholdirányítója, a Spacecom 51 százalékos értékesítése ellen egy magyar kommunikációs vállalat számára, mely Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz köthető, állította a Haaretz hírportál vasárnap.

A védelmi minisztériumot állítólag meglepte az izraeli cég júniusi bejelentése, miszerint szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG-vel, egy tőzsdén jegyzett társasággal.

A Haaretz megjegyzi, hogy ,,a 4iG tulajdonosa Magyarország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc”, aki közel áll Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Az izraeli biztonsági szervezet, melynek jóváhagyása szükséges az ügylet véglegesítéséhez, a hírek szerint aggodalmát fejezi ki a Spacecom külföldi kezekbe való átadása miatt – amelyet „stratégiai biztonsági eszköznek” tartanak, mivel a Spacecom a kormány minisztériumainak és különböző biztonsági ügynökségeknek is szolgáltatásokat nyújt Izraelben.

„Ez egy bizarr ügylet, amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és antidemokratikus entitásoknak adja át” – mondták a magas rangú védelmi tisztviselők.

A Haaretz szerint a fő aggodalmat az adja, hogy az Amos műholdak tulajdonjogának átruházása káros Izrael egyik stratégiai eszközére nézve, és az izraeli állampolgárokról, kormányzati minisztériumokról és különböző biztonsági ügynökségekről szóló titkos és érzékeny anyagok szélsőséges elemeknek való felfedéséhez vezethet.

A biztonsági tisztviselők továbbá azt gyanítják, hogy maga Orbán áll a vásárlás mögött, jobbkeze, Mészáros segítségével – aki korábban azt állította, hogy „Isten, a szerencse és Orbán Viktor segítségével” szerezte vagyonát.

A részleteket ismerő védelmi tisztviselő hozzátette, hogy amióta a stratégiai eszközöket – például a Haifa kikötőt, a sótalanító üzemeket, az élelmiszeripari vállalatokat és a Tel-Aviv nagyvárosi kisvasútjának megépítését – kínai vállalatoknak értékesítették, irányelv váltás történt. A tisztviselő szerint az új politika nem teszi lehetővé, hogy egy külföldi ország 20 százaléknál nagyobb részt vásároljon egy stratégiai jelentőségű izraeli konszernből.

A Spacecom válaszul azt mondta, hogy a vállalat a felhatalmazott szervezetekkel azon dolgozik, hogy ,,megkapja az engedélyeket a törvényi előírásoknak megfelelően”.

A cég bejelentette, hogy június 13-án szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG-vel, a jelentős ügylet előzményeként, amelyben a magyar cég megvásárolja a Spacecom részvényeinek több mint felét – azaz a cég tulajdonjogát – 221 millió sékelért.

A Spacecom hatalmas, mintegy 1,4 milliárd sékel adósságot hordoz, és 2021 első kilenc hónapjában 11 millió dollárt veszített. A cég kasszájában mindössze 96 millió dollár van – ennek ellenére a 4iG felajánlotta, hogy megvásárolja az ellenőrző részesedést az értékének 190 százalékáért.

A Haaretz szerint ennek a magas árnak különböző személyekre hivatkozva az az oka, hogy Mészáros meg akarja vásárolni, hogy Orbán irányíthassa a kommunikációs műholdakat.

A Haaretz szerint állítólag mióta Mészáros megvásárolta a 4iG irányítását, számos állami szerződést kapott Orbántól, és az intellinews.com weboldalon megjelent beszámoló szerint Mészáros részvényei 600 százalékot emelkedtek, miután 2019-ben átvette az irányítást a 4iG felett.

Mészáros ezután eladta a 4iG-ben lévő részvényeit társának, Jászi Gellértnek, aki a Tel-Avivi Értéktőzsde beszámolója szerint továbbra is irányító tulajdonosa a cégnek.

A Haaretz szerint a magyar fél láthatóan belátta, hogy az egyezség nincs megkötve, és az izraeli biztonsági rendszer akadályokat fog gördíteni a véglegesítés elé, és felbérelték Iszrael Bachar stratéga szolgálatait – aki Beni Gantz védelmi miniszter tanácsadója volt, amikor belépett a politikába és indult a választásokon a miniszterelnöki posztért.

A magyarok azt akarják, hogy Bachar PR-szempontból népszerűsítse az ügyletet Izraelben, de a részleteket ismerő szereplők úgy vélik, Bachart többek között arra kérték, hogy kapcsolatait felhasználva népszerűsítse a megállapodást olyan személyeknél, akik befolyásolhatják a döntéshozókat.


Szántó István


Related article

Rozsdás inkubátor

Éppen most volt 15 esztendeje, hogy vártam az unokámat a megyei kórház szülészete előtt.Császárosan, az utolsó pillanatban, mielőtt a nyakára tekeredhetett volna a...

0 Comment

Ezt már olvasta?